Riksdagsledamot begrundade ledningshot

Riksdagsledamot Helene Petersson besökte på måndagen Mariannelund för att få kunskap om kraftledningsplanerna på plats hos dem som riskerar att drabbas.

Eksjö/Mariannelund2011-05-17 06:24

När familjen Frost i Mariannelund överlämnade protestlistor till Svenska Kraftnäts huvudkontor i Sundbyberg, stod det klart att Svenska Kraftnät lär följa den inslagna linjen.
Endast politikerna kan skapa en förändring.
Och möjligen finns här ett hopp för alla de vars landskap och hälsa riskerar att hotas.

Riksdagsbesök
Kraftledningsprojektet och hur framtida stora kraftledningssatsningar ska byggas har nu även börjat att engagera riksdagsledamöter.
En politiker som tagit sig an frågan är riksdagsledamoten Helene Petersson från Stockaryd, som informeras flitigt av partikollegan Andreas Henning (S) i Eksjö om vad som händer i just Eksjö kommun.
Helene Petersson har ställt närings- och energiminister Maud Olofsson mot väggen och kräver ett svar vilka åtgärder som ministern avser att vidtaga för att dragningen av den nya kraftledningen ska få så liten påverkan som möjligt på människor och natur.

Annat på plats
I går eftermiddag besökte Helene Petersson Mariannelund för att på plats, se hur den jättelika kraftledningen som planeras, skär sönder miljön kring bland annat Mariannelund.
- Jag tittade på en karta innan men det är en helt annan sak att se det på plats, säger hon.

Bekymmer
- Det här är ett bekymmer. Det är andra gången jag stött på det här kraftledningsprojektet på kort tid. Förra gången var i Nässjö kommun.
- Riksdagen har tagit beslut att modernisera kärnkraften och man har projekterat den här sträckan. Men det är inte försvarbart att dra allt i luften, säger hon och pratar konsekvenser för människor, djur, natur och miljö.
När det gäller strålningen säger hon att hon kan tänka sig att det finns bolag, som kanske inte är så glada att forskning kring strålningsrisker förekommer. Att veta vem som ligger bakom forskningen kan också vara ett frågetecken.
- Man har börjat att titta på säkerhet mer och mer. Händer det något så får det konsekvenser, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om