Riskerar vite på 100 000 per månad

Asylboendet Hässlebogården utanför Mariannelund riskerar ett vite på 100 000 kronor per månad om asylsökande bor i sidobyggnaden efter den 30 september. I huvudbyggnaden får max en person bo i varje rum, annars riskeras ytterligare ett vite på 10 000 per rum och månad innan ventilationen är godkänd.

Eksjö/Mariannelund2015-06-23 06:35


Som grädde på moset får nu bolaget, som driver asylboendet, betala en rejäl byggsanktionsavgift.
Förra året blev den före detta turistgården och ålderdomshemmet vid Gäddegöl ett asylboende för över 70 asylsökande. Bolaget CarlMike AB hyrde in sig i de privatägda lokalerna.
Vid ett tillsynsbesök i april i år av kommunens miljö- och byggenhet och räddningstjänst, visade det sig att lokaler byggts om och tagits i anspråk för asylboende utan tillstånd.
Det handlade om en före detta personalbostad på vindsvåningen i huvudbyggnaden, samt en konferenslokal som byggts om till boende. Vid tillsynsbesöket gavs föreläggande av räddningstjänsten angående nyttjandeförbud för översta våningen i huvudbyggnaden.
Det bygglov som finns gäller sålunda inte för en stor del av dagens asylboende. Dessutom uppfyller lokalerna vare sig krav på brandskydd eller ventilation för en sådan verksamhet. I vissa lokalerna är luftflödena långt under lägstanivå enligt de normer som föreskrivs.
Samhällsbyggnadsnämnden konstaterar att åtgärderna genomförts utan vare sig bygglov, start- eller slutbesked.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om