Röster höjs för Bobinen: "Boendet ska vara vikt åt äldre"

Bobinen som ett renodlat äldreboende och ingenting annat. Rösterna mot Eksjöbostäder som hyr ut lägenheterna till yngre personer och familjer blir allt högre. Utvecklingen har bland annat lyfts fram i kommunfullmäktige.

Jan-Olof Andersson strider för Bobinen och vill allmänheten ska få veta var politikerna står. Foto: Ivonne Svahn

Jan-Olof Andersson strider för Bobinen och vill allmänheten ska få veta var politikerna står. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-01-13 09:25

- Boendet ska vara vikt åt äldre, säger Jan-Olof Andersson, som nu tar strid i frågan.

Efter en turné till andra anläggningar i Sverige byggdes i början på 1980-talet Bobinen. En enorm satsning med vårdboende och seniorboende med vårdcentral och apotek i samma hus.

- Ett idealiskt boende för äldre människor. Vi har fyra mil till Eksjö och vill tillbringa vår sista tid i Mariannelund, säger Jan-Olof Andersson.

Han säger att allt fungerade bra tills de sociala myndigheterna fick för sig att ta bort vårdboendet från orten.

- Vi protesterade högljutt men utan resultat. Vårdboendet är nu i Ingatorp men en del flyttade även till Eksjö.

I dag finns flera Mariannelundsbor på aktuella vårdboenden och för nära anhöriga i Mariannelund som vill träffa exempelvis sin maka eller make varje dag, har det skapat problem.

Än idag finns en sorg över indragningen och det upplevs att orten saknar något väldigt viktigt.

Den nya ägaren Eksjöbostäder ställdes för något år sedan inför en svår ekvation. En stor bostadsbrist och krav på kommunerna att tillhanda boende kontra outhyrda lägenheter på Bobinen som inte hade några hyresgäster just nu. Tomma lokaler som kostade i hyresintäkter som inte kom in.

Eksjöbostäder mötte situationen med att hyra ut bostäder till hyresgäster som inte uppnådde de kriterier som satts upp för seniorboende.

Nya hyresgäster blev nysvenskar.

- Seniorboendet är kvar men då lägenheter blev tomma flyttade flyktingar in där. Men det blev en kulturkrock och en chock för de äldre. Med en annan kultur, sena vanor och barn som skriker blir det allmänt högljutt, säger Jan-Olof Andersson.

Jan-Olof Andersson är noga med att betona att det inte har med diskriminering av flyktingar att göra utan det handlar om olika kulturer och vanor. De gamla vill ha lugn och ro, inte något stim.

- Det här gäller ju inte bara flyktingar utan barnfamiljer. Det ska inte vara barnfamiljer där.

Om det är en ensam ung man då?

- Det är samma sak. Bobinen är inte byggt för det, säger han.

Eksjöbostäder säger att de som ställt sig i kö tillfrågats men tackat nej. Vid jul fanns 21 intresseanmälningar men ingen ville flytta in just då.

- Man står i kö om situationen skulle bli ohållbar men nu drar man sig i det längsta när man riskerar att få en störd boendeform, säger han.

Vid allmänhetens frågestund i november begav sig Sven-Olof Andersson till kommunfullmäktige för att uppmärksamma politikerna på situationen.

- Det börjar bli rena invandrarcentralen, säger en boende och menar att det gör att det blir svårare att få folk att flytta till Bobinen.

Ett medborgarförslag har föreslagit att Bobinen enbart ska vara till äldre människor och samma önskan lyfte Jan-Olof Andersson fram vid allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige.

- Det måste kunna få stå några lägenheter tomma som reserv. Det handlar om att ni som politiker har kurage och handlingskraft. Som situationen är i dag har vi varken ett vårdboende eller ett bra äldreboende i Mariannelund, konstaterade han och frågade vad politikerna tänkte göra.

Rolf Abelsson, styrelseordförande i Eksjöbostäder, svarade vid det senaste kommunfullmäktigemötet att Eksjöbostäder har cirka 1250 lägenheter i sitt bostadsbestånd. Den 30 november fanns enbart en lägenhet ledig i kommunen, vilket var på Bobinen.

Innan jul hyrdes fyra bostäder ut till hyresgäster som inte anses vara seniorer. Fem lägenheter avsågs då bli lediga fram till mars i år.

- Eksjöbostäder har valt att ställa dem till hyresmarknadens förfogande eftersom vi inte anser att vi kan ha dem outhyrda när vi har så stor efterfrågan på bostäder i kommunen. Vi skulle få ganska stora hyresförluster vilket på ett negativt sätt skulle inverka på våra renoveringsplaner och därmed andra hyresgäster, säger Rolf Abelsson.

Rolf Abelsson hävdar att man inte hört att någon framfört några klagomål av den sorten som Jan Olof Andersson lyfter fram.

- Vi har inte fått några som helst klagomål från de som bor där. Det vi hört kommer från andra som inte bor där, säger han.

Att man nu avser att "dela av Bobinen" med "vanliga" lägenheter i en del av fastigheterna kommer som en total nyhet för Jan-Olof Andersson.

Han blir tyst men säger sedan:

- Är det verkligen sant? Det är ju en katastrof, säger han.

Jan-Olof Andersson kommer inom kort skicka en skrivelse till partierna i kommunen med frågeställningar om Bobinen. Det för att allmänheten ska få veta var politikerna står inför kommande val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om