Russnäs stolthet får egen dokumentärfilm

Visas gratis på lokala biografen.

Det småskaliga och lantliga hemma i Russnäs utanför Eksjö. Foto: Magnus Strömsten

Det småskaliga och lantliga hemma i Russnäs utanför Eksjö. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-01-22 13:14


Eksjö kommun går in och stöttar ett filmprojekt med 100 000 kronor vilket handlar om Niklas Hjalmarsson. Kravet är att filmen ska visas gratis på bion i Mariannelund och i Eksjö.

Eksjöbördige Gustav Hugosson driver sedan två år tillbaka ett filmbolag tillsammans med Andreas Nilsson.

Filmproduktionsbolaget "Nils-Hugos Produktion" håller just nu på att producera en dokumentärfilm om Eksjösonen Niklas Hjalmarsson.

Filmens titel är redan klar "Home of the brave" och ska handla om när världens mest berömda pokal Stanley Cup- pokalen, kommer till byn Russnäs utanför Eksjö, vilket den nu gjort mer än en gång. Våren 2015 vann Niklas Hjalmarsson sin tredje Stanley Cup-titel. Därmed blev han också historisk.

Han är en av få svenskar som kammat hem kanske världens mest eftertraktade och mest hårdbevakade vandringspokal. Och han har gjort det tre gånger.

SVT, regionen och Filminstitutet har enligt kommunen stöttat produktionen och filmproduktionsbolaget har nu ansökt om ett kommunalt produktionsstöd i den totala finansieringen som landar på en halv miljon.

Eksjö kommuns utvecklings- och tillväxtnämnd har beslutat att bidra med 100 000 kronor. Pengarna tas från oförutsedda utgifter.

- Den ska ställas kostnadsfritt till biograferna i Mariannelund och Eksjö, säger nämndens ordförande Björn Alm, om kommunens krav.

Läs mer i fredagens papperstidning

Segeryra i Chicago. Foto: Scanpix
Segeryra i Chicago. Foto: Scanpix
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om