Så fördelas flyktingmiljonerna

I december fick Eksjö kommun 31,7 miljoner i extra statsbidrag, för att täcka kostnader i spåren av flyktingsituationen. Nu har kommunens förvaltning sett över vart hur resurserna ska fördelas - en hel del föreslås gå till för att stärka upp situationen i Mariannelund.

Eksjö/Mariannelund2016-03-12 09:06

Det handlar bland annat om ett tillskott till kommunens barn- och utbildningssektor på 7,3 miljoner. Där ingår resurser till öppen förskola i Mariannelund, socialpedagog på Furulundsskolan, öppen ungdomsverksamhet samt "förstärkning av modersmålsinsatser i grundskolan och fortsatt kartläggning av elevers kunskapsnivå".

- Stora satsningar är helt nödvändigt i Mariannelund, med tanke på det stora asylmottagandet som sker just där och i den östra kommundelen som helhet. Det är viktigt att vi får till en god inkludering, med tanke på att skolan har många elever med utländsk bakgrund, säger kommunstyrelsens ordförande Annelie Hägg (C).

Vidare föreslås nära två miljoner kronor till den sociala sektorn, vilket innefattar en utökning av stödet till asylsökande, genom en kommunanställd med stationering i Mariannelund.

- Utan de statliga medlen hade vi aldrig kunnat göra de här satsningarna. Hur tjänsten ska se ut för personen som stationeras i Mariannelund vet vi inte exakt i nuläget. Vi får utforma den efter vilka behov som finns och uppkommer.

Inte heller tillväxt- och utvecklingssektorn går lottlös om förslaget omsätts i praktik. Där är nämligen 600 000 kronor avsatta för bibliotekarieförstärkning i Mariannelund, samt extra personal till idrottshallen och översättning av museiutställningar till arabiska och dari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om