Så fungerar asylprocessen

Att få söka asyl är en mänsklig rättighet i Sverige. Men av olika skäl är det inte alla som får stanna. Lennart Lindström höll nyligen en föreläsning i PRO-lokalen om just asylprocessen och hur flyktingarna har det.

Lennart Lindström berättade om varför vissa flyktingar från asyl, medan andra skickas tillbaka till hem.

Lennart Lindström berättade om varför vissa flyktingar från asyl, medan andra skickas tillbaka till hem.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2009-02-13 07:20

Lennart Lindström är konsult för Röda korset i Kosovo och ville i veckan klargöra varför vissa flyktingar får stanna och andra inte. Migrationsverket har fått i uppdrag att följa de lagar som riksdagspolitikerna har bestämt. Det handlar om att ingen stoppas vid gränsen, utan har chansen att söka asyl.

Skälig levnadsnivå
Om personen sedan får stanna beror på om det anses att han eller hon behöver skydd. Det gäller alltså att skriva en personlig ansökan om asyl.
Om det anses farligt att skicka tillbaka flyktingar till hemländerna eller inte kan också ändra sig med tiden. För ett år sedan fick i stort sätt alla flyktingar från Irak asyl i Sverige. I dag får bara hälften stanna. Sverige anser inte att det är en väpnad konflikt i Irak nu, även om det finns olika grupper som terroriserar varandra.
Lennart Lindström berättade att de asylsökande har rätt till en skälig levnadsnivå när de kommer till Sverige. De erbjuds en säng och en bostad och ska också kunna köpa mat.

Kärlek till hemlandet
I samband med föreläsningen togs fallet om den apatiska flickan i Mariannelund upp och diskussionen vems ansvaret är.
Lennart Lindström förklarade att i just detta fallet hade flickan och hennes familj fått ett tillfälligt uppehållstillstånd. För två år sedan kom en lag om ett tillfälligt uppehållstillstånd och de asylsökande som fått detta kunde bosätta sig i kommunerna och börja jobba eller gå till socialtjänsten.
- När personer med tillfälligt uppehållstillstånd bosatt sig i kommunen kan de inte komma in i Migrationsverkets anläggningar igen. Den här lagen är den sämsta som har bestämts just för att den var tillfällig. För ett tag sedan upphörde plötsligt lagen och flyktingarna fick ansöka om förlängning. På det sättet var det nästan omöjligt att få stanna.
Lennart Lindström berättade att de flesta asylsökande tar det mycket hårt när de får ett negativt beslut. De blir förtvivlade eftersom de satsat allt för att kunna börja om i Sverige. En del har till och med fått köpa sig ur hemlandet.
Men en tid efter att beslutet kommit om att de ska åka hem, kan flera av dem också börja planera för framtiden.
Oftast har de inget att komma hem till, en del har släkt kvar.
- Trots det har de en kärlek kvar till hemlandet. Flera återvänder frivilligt när det lugnat ner sig i hemlandet. I vissa länder, exempelvis i Chile, har klimatet förändrats helt och nu är det inte farligt att leva där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om