Så många nya jobb kan Leiab ge: "Gynnar hela orten"

Mellan 50 och 70 nya arbetstillfällen kan bli resultatet om satsningen i fönsterfabriken slår väl ut. Fantastiskt, jublar den lokala fackklubben.

Dan Torkelsson, ordförande i den lokala fackklubben, kan inte annat än vara sprudlande glad över nysatsningen. Foto: Ivonne Svahn

Dan Torkelsson, ordförande i den lokala fackklubben, kan inte annat än vara sprudlande glad över nysatsningen. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-03-15 07:10

I dag är 147 anställda på Leiab. Med utökningen kommer behovet av att nyanställa öka i takt med produktionsökningen.
  På sikt kan det leda till ett rekryteringsbehov av 50 till 70 personer. Vi har erbjudit tillsvidareanställningar för tio personer så här långt, som hittills haft en tidsbegränsad anställning, säger vd Johan Pettersson.

Beskedet om satsningen mötte stor glädje hos de anställda.

– Det är något helt fantastiskt. Jag var med 2006 när det också gjordes en stor satsning, säger Dan Torkelsson, som är ordförande i den lokala GS fackklubben på Leiab.

Han ger ett stort beröm till ägaren Leif Christensen i Lysekil och K-svets AB som ägt Leiab sedan 1983.
 – Ägaren har ett långsiktigt tänk och är inte kvartalskapitalist. Han har hela tiden återinvesterat i verksamheten och trott på fabriken och Mariannelund. Det är vi jättetacksamma och glada för.
– Jag har suttit och målat linjer i fabriken för att vi inte haft något att göra vissa perioder men ägaren har ändå satsat fast det varit lågkonjunktur. När andra har gett upp har han bara satsat ännu mer, berömmer han i superlativ.

Dan Torkelsson har varit med under både upp och nedgång och de kraftiga svängar säsongsmässigt som tidigare förekom i fönsterbranschen.
 – Jag anställdes för 17 år och blev fast anställd. Men bara efter två månader blev jag uppsagd på grund av arbetsbrist. På fyra år har jag blivit uppsagd tre gånger och återanställd, beskriver han svängningarna i säsongen.
Traditionellt har fabriken haft arbetstoppar på sommaren med väldigt mycket att göra medan det varit det motsatta många vintrar.

Det mönstret har numera planats ut. För tiotalet år sedan kom bland annat företag från England in som kunder och det blev en mer jämn produktion över året.
 – Det har varit väldigt viktigt för oss. Vi kunde behålla personalen och har sluppit sitta i uppsägningsförhandlingar.
I dag är den lokala verkstadsklubben en av de mest blomstrande fackföreningarna i kommunen och kanske mer därtill. Av 120 kollektivanställda på arbetsplatsen är 100 med i facket.
Av de kollektivanställda bor i dag tre fjärdedelar i Hultsfred och Vimmerby kommuner, vilket sålunda blir en fördel även för grannkommunerna skattemässigt.

Dan Torkelsson är övertygad om att en satsning på fabriken gynnar hela orten och bygden i stort, inte minst olika serviceställen i Mariannelund.
– I takt med att produktionen och antalet anställda ökar ser företaget också ett behov att personalutrymmen behöver utökas.

Dan Torkelsson hoppas här få med företaget att utveckla friskvården när man ändå satsar på nybyggnation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om