Anders Franzén på Jönköpings länsmuseum har hjälpt Södra Vedbo pastorat att välja ut vilka gravar som har kulturhistoriskt värde på Ingatorps kyrkogård.
– För att veta vilka som är värda att spara och vilka som ska plockas bort har vi tagit hjälp av Anders Franzén på Jönköpings länsmuseum för att göra en kulturhistorisk inventarier, berättar kyrkogårdschef Charlotte Burman.
– Det har han hållit på med under sommaren och den börjar bli klar nu.
Efter provtryckningen
Arbetet gjordes i sammanband med att gravarna på kyrkogården provtryckts, vilket görs för att kyrkogården ska vara säker så att inga gravstenar oväntat välter och orsakar personskador. Relativt många gravar höll inte för det 35 kilo tunga trycket och stöttades upp med stolpar och band. För att veta vilka av dem som kyrkan förvaltade som var värda att spara tog pastoratet hjälp av länsmuseet.
– Vi kommer att gå efter de råd som han ger oss. Det gäller just nu, det kan vara att det revideras senare. I veckan börjar vi arbete med att förankra de mindre stenarna, de större kräver mer planering så det blir lite senare.
Allmänna linjerna bevaras
Det Anders Franzén kom fram till var att gravarna på de allmänna linjerna blir kvar samt att metallkors som tillverkades i Bodafors under 1800-talet ska bevaras.
– De allmänna linje-kvarteren C och G blir kvar. Sedan blir det ett urval av de andra stenarna där många av de äldsta blir kvar. Metallkorsen från Bodafors kommer in på inventarielistan vilket betyder att de ska skyddas av kyrkan och behandlas på det sätt de behöver för att bevaras.
I den ordning de dog
Med de allmänna linjerna menas de rader av gravar där människor begravdes i den ordning de dog.
– Alla hade rätt till en gravplats. Det fanns köpegravar på visa platser på kyrkogården och sedan allmänna linjerna. På Ingatorps kyrkogård är gravarna på de allmänna linjerna i kvarter C från 1932 till 1955. När det kvarteret var fullt påbörjades kvarter G så där är gravarna från 1955 till någonstans på 1980-talet. Så väldigt långt fram i tiden. Men nuförtiden väljer man själv vart man vill begravas.
Kulturmiljön är mer
Själv menar Charlotte att kulturmiljön på kyrkogården innefattar så mycket mer än endast gravarna och att det är kyrkan ansvar att bevara den.
– Kulturhistorian på kyrkogården är så mycket mer det handlar också om gångsystemet, buskarna och träden. Det är kyrkans ansvar att bevara kulturmiljön men även privatpersoner kan bidra genom att behålla sin gravplats.