Säkert bada i Bellen

Det går bra att bada i Bellen, Mycklaflon och Långanässjön. Men kommunen avråder från bad i Hjälten och Ingatorpssjön, där det finns risk för höga bakteriehalter.

Eksjö/Mariannelund2007-07-04 07:12

Det behöver inte bli inte en sommar utan utomhusbad för kommuninvånarna. Kommunen kan redan nu, trots att resultatet från vattenproverna ännu inte kommit, ge besked om vilka sjöar som det är relativt säkert att bada i.
Det går bra att bada i Bellen, Försjön, Mycklaflon, S Åsjön, Ingarpssjön, S Rokalvem (Rolandsdamm) och Långanässjön. Men allmänheten uppmanas till stor försiktighet vid bad, speciellt vid bryggor då det finns risk att bryggdelar kan ha kommit ur sina normala lägen. Stolpar och annat kan ligga gömda under vattenytan och dykning är fortfarande strängt förbjudet på grund av detta.
Det finns vissa sjöar i kommunen där det är direkt olämpligt att bada. Dessa sjöar är Hunsnäsen, Solgen, Hjälten och Ingatorpssjön där det finns risk för höga bakteriehalter.
- Du kan bland annat drabbas av diarréer om du kommer i kontakt med bakterierna, säger Peter Karlsson på kommunens fritidsavdelning.
Han berättar att det kan finnas sex eller sju olika bakterier som kan göra dig dålig i sjöarna där det avrådes från bad. Det är olika från olika personer hur känslig man är och hur lite vattenkontakt man behöver för att bli dålig, därför uppmanar kommunen att man ska hålla sig borta från det översvämmade vattnet.
- Om du mår dåligt och får feber efter att ha varit i kontakt med vattnet så ska du genast uppsöka läkare, säger Peter Karlsson och tillägger att det är tur att det just nu inte är badväder.
Men hur kan man då vara säker på att de sjöarna som kommunen säger är säkra verkligen är det, när resultatet från vattenproverna ännu inte kommit?
- Vi har tittat på hur vattendragen går och hur vattnet har förflyttat sig. Vi vet var det pumpats ut vatten och kan efter det säga var det finns risk att avloppsvatten runnit ut. Vi är ganska säkra på att det går att bada riskfritt i sjöarna som vi tidigare nämnt, säger Peter Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om