Schweizare testar minmaskin i Eksjö

Swedec fick i veckan ta emot storfrämmande från Schweiz. Företaget Digger kom till Eksjö med sin gigantiska minröjningsmaskin. Under nio dagar ska maskinen testköras för att sedan röja minor i skarpt läge.

Testpersonalen går vid sidan av maskin för att se vad som händer om en mina utlöser. På övningsfältet är det säkert att gå så pass nära maskinen. I skarpt läget är det minst 50 meter.

Testpersonalen går vid sidan av maskin för att se vad som händer om en mina utlöser. På övningsfältet är det säkert att gå så pass nära maskinen. I skarpt läget är det minst 50 meter.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2014-05-30 06:35


Ett par mil utanför Eksjö ligger Norra Kulla, där Swedec (Swedish EOD and Demining Centre), vilket på svenska översätts till totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum.
Anläggningen är unik och det finns bara en liknade anläggning i Europa och den finns i Kroatien.
För några dagar sedan kom det Schweiziska företaget Digger till Eksjö för att testa sin minmaskin "Digger D 250".
Maskinen är ett pansarsprängtåligt fordon som väger drygt 12 ton. Prislappen ligger på en halv miljon Euro.

Finns i hela världen
Sedan företaget Digger startat har man hunnit med att bygga elva minröjningsfordon. I dag finns de utplacerade i Bosnien, Mali, Moçambique, Makedonien, Sudan, Taiwan samt på andra platser i Afrika och Frankrike. Företaget har dessutom en träningsskola i Berlin.
Under de senaste dagarna har de gjort ett så kallat prestandaprov. Maskinisten Steve Glauser som styr den radiostyrda maskinen ska köra genom tre olika marktyper (jord, sand och grus).
Längst fram på maskinen sitter ett verktyg som "gräver" genom materialet för att se om det finns några trupp- eller stridsvagnsminor i marken.
Man söker av området i tre olika marknivåer. Man börjar i ytskiktet, 10 centimeter och ner till 15 centimeter djup.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om