Se Småland från hästryggen

Det går att uppleva östra Eksjö kommun och dess natur på många sätt. I Amundarp utanför Ingatorp kan turister och andra intresserade numera delta i turridningar på häst. Ridning för såväl nybörjare såsom för erfarna ryttare erbjuds.

Ami Fagrell gosar med den häst som i nästa vecka kommer att få spela Emils Lukas i Mariannelund.

Ami Fagrell gosar med den häst som i nästa vecka kommer att få spela Emils Lukas i Mariannelund.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2003-06-28 07:39

Bland de senaste upplevelserna som erbjuds turister i Eksjö kommun är att uppleva Smålands natur från hästryggen.
Familjen Fagrell från Hjältevad hyr sedan i vintras in sina hästar på en gård i Amundarp, som ligger några kilometer nordväst om samhället.
I hästhagen finns fyra ardenner, tre varmblod, en estnisk tori, två shetlandponnyer samt en korsning, som alla lämpar sig till olika ryttare och åldrar.
Turridningen som de nu erbjuder riktar sig till alla som vill rida ute i naturen. Hästar och olika turer finns för både de som är helt nybörjare till dem som är avancerade ryttare. För de som vill ha en extra krydda på sin ridtur finns även möjlighet till så kallade månskensturer, att rida ut på natten när det är alldeles stilla och bara månen lyser.
- Det är mest på vintern vi gör det, påpekar Ami Fagrell, som är den som verkar ha infört hästintresset i familjen. Hon har ridit sedan barnsben. Hon började tidigt ägna sig åt akademisk ridkonst, först utan att ha en aning om att det faktiskt fanns en ridform, som var väl etablerad och omtalad långt tillbaka i tiden.
Akademisk ridkonst kan enklast förklaras som gymnastik för både häst och ryttare. Muskel efter muskel tränas.

Leder turridning
Dottern Mimmi tränar en av hästarna, utan att använda något bett. Muskel efter muskel på hästen får en genomgång, troligen gäller detsamma för Mimmi.
Hon rider avslappnat men man förstår att det ligger mycket träning bakom. Trots att hon inte är mer än 18 år är hon en mycket erfaren ryttare. Hon har ridit in flera hästar och hon rider alla de inridna hästarna varje vecka. Det är också oftast hon som leder turridningarna.
För den som önskar lära sig att rida ger familjen lektioner.
- Vi ägnar oss också åt tillridning och inridning, säger Ami Fagrell.

Emil och Lukas
I samband med Liv och Kolifejs i Mariannelund i nästa vecka kommer familjen Fagrell att medverka. Bland annat kommer besökare vid morgonpicknicken i Herrgårdsparken kunna se dem rida, klädda i 1600-tals kläder. Likaså kommer Mimmi Fagrell att klä om till Emil och en av hästarna blir "Lukas".
Under dagen sker en uppvisning i akademisk ridning med Jennifer Larsson i sadeln. Hon är mycket välkänd inom sporten ifråga.
Ponnyridning liksom turridning i Trollegata blir också aktuellt under Liv och Kolifejs.
Hästar är en ny satsning i familjens företag Syntaxis där upplevelseturism nu blivit ett komplement till it. Sedan tidigare omfattas företagets verksamhet bland annat av teknisk support, att skapa webbplatser, bygga nätverk, försäljning av datakomponenter, samt utbildningar inom data på skilda nivåer,
Både Ami och hennes make Pierre Fagrell är verksamma företaget men också barnen Pierre och Mimmi.

Kan det vara Emil och Lukas på väg till Liv och Kolifejs?
Kan det vara Emil och Lukas på väg till Liv och Kolifejs?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om