Sega smålänningar – ingen följer med till Söderhamn

På Söderhamn Eriksson i Mariannelund har de anställda väntat på varsel sedan i mars. Nu har det kommit. 23 anställda varslas om uppsägning. Ingen av de anställda följer med till Söderhamn.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-06-19 14:45

I slutet av mars meddelande Söderhamn Eriksson att man skulle satsa och utveckla företaget. 

Men det avsåg man bara göra på en ort. Och då var inte i Mariannelund längre med i kalkylerna. Söderhamn har större lokalytor och det är här det numera amerikanska ägarskapet vill satsa. Företaget förklarade vid beskedet om nedläggning att man såg det som en satsning och att man ville ha med alla anställda till Söderhamn. Ett par resor med anställda har gjorts till Söderhamn för att övertyga dem om att flytta med.
– Vi har tjatat i många år på att vi skulle få se det men det dröjde ända tills nu, säger Metalls lokala fackordförande Conny Blomander, som jobbat på företaget i 27 år.

Företagets strävan att få med kunskapen till Söderhamn har gjort att man inte lagt något varsel.
Men man har inte lyckats särskilt väl med att övertyga. 
- Ingen följer med. Det är ju en relativt bra arbetsmarknad nu, säger Conny Blomander.

Enligt det lokala facket har det ställt till i planerna för företaget, som försöker lära upp anställda i Söderhamn, på maskiner som  ska flyttas från Mariannelund. 

44 anställda jobbar i Mariannelund men av dem är åtta resemontörer. Ytterligare 13 som tillhör konstruktionsavdelningen och inte är i produktionen har fått erbjudande att jobba hemma. ( De tillhör facket Unionen).

Kvar är 19 anställda på produktionsgolvet och fyra tjänstemän som nu varslats om uppsägning. Kortaste uppsägningstiden rör sig om fyra månader medan tjänstemännen har ett år.  När avvecklingen kommer inledas är oklart men fram i augusti är orderingången betydligt sämre.

Fem anställda har andra jobb klara när de slutar på Söderhamn Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om