Sista dagen för ortens postsortering

Det var med en stänk av vemod som det jobbades på Posten i Mariannelund på torsdagen. Det var den sista hela arbetsdagen tillsammans innan postsorteringen nu läggs ner och arbetslaget spittras.

Eksjö/Mariannelund2010-06-04 06:25

Något av en epok går i graven i Mariannelund när verksamheten läggs ner och centraliseras till Eksjö och Vimmerby.
Posten har långa anor och på mitten av 1800-talet fanns en fast postlinje mellan Jönköping och Västervik. 1860-talet gick tre turer per vecka genom samhället med häst och vagn. Det första kända poststället i Hässleby var Pillekro/ Grindstugan fram till 1850.
24 år senare fanns tre poststationer i Mariannelund. När järnvägen byggdes ut blev stinsen även postföreståndare.
42 år
De senaste 42 åren har Posten varit belägen i Förvaltningshuset men nu har lokalerna sagts upp.
Posten ska omorganisera och större enheter slås ihop till större. Att Mariannelundskontoret haft en god ekonomi, få övertimmar och en bygd som verkligen kämpat för dess fortlevnad, har inte haft någon betydelse. (Men regionchefen säger sig aldrig ha upplevt sådan uppmärksamhet inför en nedläggning såsom den i Mariannelund).

"Ingen som gillar det"
Postsorteringen flyttas till Eksjö och Vimmerby, varifrån också lantbrevbärarlinjerna ska utgå. Ingen förlorar sitt arbete och det har varit glädjen i förändringen när de anställda, som de själva säger "måste gilla läget".
- Glädjen för oss är att vi får behålla jobbet men det trista är att personalstyrkan splittras. Det är vi i Mariannelund först med, säger de.
Och det är trotjänare som splittras åt. Även om det varit en del generationsväxlingar har några varit i många år. Anders Hugosson började exempelvis sin tjänst 1975 och Evert Samefors året efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om