Sista etappen konst invigs

Flera konstutställningar i Godsmagasinet, Konsthall Betel och Kristallen, ett ljudverk i Lilla Konsthallen och tio utomhusinstallationer.

Eksjö/Mariannelund2015-06-13 04:06


På söndag kväll invigs den sista delen i sommarens stora konstprojekt, som geografiskt sträcker sig från Bruzaholm till Mariannelund.
Inför invigningen har godsmagasinet skurats med såpa och städats ur. En lite annorlunda men effektfull manegehar skapats för konsten, jämfört med de oftast vita väggarna i sådana här sammanhang.
Mest lokal av utställarna är Carina Andersson, bosatt söder om Mariannelund i byn Lixerum samt i Vetlanda.
I ladugården hemma i Lixerum hittade hon en gammal hästfilt som hon nu låtit nyproducera.
Lokal anknytning har också Inger Södergren, som har sin ateljé i Kisa. Hon har samarbetat en hel del med afrikanska keramiker, vilket även inspirerat henne i sin konst av keramik.
- Jag har haft en dröm länge att hon skulle vara del i det här projektet, säger projektledare Anna Melrgård.

Båtflyktingar
På plats i Godsmagasinet är Åsa Herrgard. Hon rättar till en detalj på sitt luftiga konstverk i bambu, ett konstverk som är högaktuellt, då det handlar om båtflyktingarnas grymma öde och utsatthet.
- Jag har tagit hem bambu från Kina på båt och återanvänt det. För mig handlar det här från början om ett radioprogram om båtflyktingar.
Att fly är inte att resa, bagaget är rädsla och hjärtslag. Men det är en nödutgång, beskriver hon verket.
På samma sätt finns en dubbelbottnad tanke bakom hennes glaskonst. Glaset är gjort i en speciell ugn och har koppar mellan glaset. Ett av verken föreställer ett par ansikten med munskydd.
- I Japan går många med munskydd. Det är så många människor och för att få ett privat rum är det skönt att ha munskydd. Med det är man sig själv och man behöver inte le, säger hon.
Ett annat verk föreställer ett par skålar.
- Precis när man tar skålen och dricker stannar tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om