Sju döms för grov våldtäkt

Sju av de åtta män som stått åtalade för grov våldtäkt på en 29-årig kvinna på ett asylboende i Mariannelund döms till långa fängelsestraff för grov våldtäkt. Sex av dem utvisas i 15 år efter avtjänat straff. En åttonde man frikänns då bevisningen inte anses hålla.

Eksjö/Mariannelund2012-04-12 06:24

Det var i början av december, som en kvinna från en närbelägen ort i Kalmar län, följde med en manlig bekant hon känt en kortare tid. Tillsammans skulle de gå på en fest i Vimmerby.
I stället kördes hon till en fest på asylboendet på Gärdesgatan i Mariannelund.
På morgonen efter larmades ambulans och flera polispatruller till Mariannelund.
Åtta män greps den dagen och kommande dagar misstänkta för grov våldtäkt. Ett våldtäktsbrott som sticker ut i svensk historia uppdagades, aldrig har så många stått åtalade.
Männen har enligt den 82 sidor tjocka domen under en lång tid våldtagit kvinnan analt, vaginalt och oralt. Flera av dem ska ha våldfört sig på henne sexuellt samtidigt.
Stundtals har kvinnan fått svårt att andas och även "tuppat av".
Enligt domen känner dock kvinnan fortfarande att det är en man som saknas, som Polisen inte fått tag i.

Mängder med spår
Utredningen har varit mycket omfattande och mängder med spår har analyserats.
Eftersom det var så många åtalade fick rättegången flyttas från Eksjö till Jönköpings Tingsrätt. Rättegången avslutades för två veckor sedan och en av männen släpptes innan påsk ur häktet.
Åklagaren har under rättegången yrkat att sju av de åtalade i första hand skulle dömas för att gemensamt och i samförstånd ha begått grov våldtäkt mot kvinnan. Alternativt att de gjort sig skyldiga till medhjälp av grov våldtäkt.
Dessutom har ytterligare en man, en Vimmerbybo åtalats för medhjälp eller anstiftan till grov våldtäkt (ogillades av rätten) och för grov våldtäkt. Han är den ende som bott en längre tid i landet.

Nekat
Samtliga åtalade har förnekat brott.
Bara två av männen har medgett att de haft samlag med kvinnan och ytterligare en har medgett "någon sorts" sexuell samvaro, men att kvinnan varit med på det.
Under rättegången har åklagaren lagt fram en mängd skriftlig och muntlig bevisning mot männen. Tingsrätten har också ansett att kvinnan lämnat trovärdiga uppgifter.
En stort antal DNA-spår har säkrats och i många fall på platser som varit mycket svåra att bortförklara för männen i fråga.
Rätten trodde inte på de tilltalades förklaringar.
Kvinnan valde att blunda under en stor del av övergreppet.
- Kvinnan har haft svårt att konkret berätta om alla detaljer av händelseförloppet, varför tingsrätten gjort en sammantagen prövning av alla omständigheter, menar rådman Erik Handmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om