Sjukhuset stärker sin position

Höglandssjukhuset är ett av fyra sjukhus i landet som investerat i ny teknik för att kunna undersöka tunntarmen. I förra veckan genomfördes den första undersökningen.

Läkarna Wojciech Broda, Miroslaw Wielodek och Jörgen Tholstrup och vårdenhetschef Madeleine Lagerquist visar den två meter långa slangen som förs in i tunntarken.

Läkarna Wojciech Broda, Miroslaw Wielodek och Jörgen Tholstrup och vårdenhetschef Madeleine Lagerquist visar den två meter långa slangen som förs in i tunntarken.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2014-01-21 08:01


Förr kände man utanpå kroppen för att undersöka tarmarna. Det har utvecklats med röntgen och att man kan titta i grovtarmen och i magsäcken. Däremellan har det dock varit svårare, då man ej kunde undersöka den flera meter långa och slingriga tunntarmen.

Spionkapsel
Ett stort genombrott kom kring år 2000, i Eksjö 2007, med kapselendoskopi. En teknik som egentligen utvecklades av försvaret.
Patienten sväljer en kapsel som tar två bilder i sekunden längs sin väg genom kroppen.
I dag är Eksjö det enda sjukhus i Småland som har tekniken och man tar därför emot patienter från hela länet och även andra landsting.
Visionen är att man framöver ska kunna styra kapseln, vilket inte går idag. Det skapar dilemmat att kapseln tar slumpmässiga bilder och att man därmed kan missa åkomman hos patienter med oklara sjukdomar.
Det är också tidskrävande då kapseln tar tusentals bilder som ska tolkas. Och då kan man bara titta, inte behandla.
En ny teknik, enteroskopi, skapar nu möjligheten att se hela tunntarmen.
Med enteroskopi kan man urskilja små detaljer i tarmen, man kan både ta bilder eller filma och på så vis upptäcka kärlförändringar, inflammationer och blödningar mer exakt.
Under undersökningen kan polyper tas bort, man kan behandla blödande kärlförändringar och vidga förträngningar. Dessutom kan vävnadsprover tas för vidare undersökning.
Man kan sålunda undvika operation och onödigt lidande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om