Statistik visar föga förvånande att invånare upp till 74 år nyttjar äldreomsorg och sjukvård i lägre omfattning än äldre åldersgrupper. Volymökningen finns bland de som är mellan 75 och 89 år.
Utefter befolkningen är en ökning i den gruppen att vänta redan detta och nästa år för att sedan markant öka kommande år framåt.
Det är något som kommunen måste tackla. Samtidigt kan det vara svårt att hitta personal och att åka runt till olika hem kostar naturligtvis mer än om de boende är mer samlade.
Över 150 timmar
I svallvågorna efter rejäla minusbelopp i budgeten för sociala sektorn har en del utredningar gjorts kring betydande minusposter.
När det gäller hemtjänsten har man bland annat tittat på den del som sticker ut. Här hamnar de som har ett större omsorgsbehov än 120 timmars hemtjänst per månad i det egna hemmet.
- Idag är det 19 som har upp till 150 timmar, säger socialchef Ulla Henriksson.
Men det finns också de som har fler timmar beviljade.
- 13 personer har mer än 150 timmar, säger hon.
En flytt till ett vårdboende skulle ge samordningsvinster men man tror också även bättre omsorg.
Tidigare har det varit den enskilda personen som fått ta initiativet att flytta till ett särskilt boende och ansöka om en plats.
- Jag har mött många som inte ens tänkt tanken och sedan säger att varför sökte jag inte, säger Marie-Louise, ordförande i socialnämnden.
Kvarboendeprincipen, att kunna bo kvar i sitt egna hem, har en lång tradition i Sverige. 1947 bestämdes att åldersdomshem skulle byggas i Sverige men det mötte stort motstånd. I stället tog staten till sig idén om hemvård och man enades om det som kom att bli rätten att få bo kvar i ordinärt boende.
Den principen och rättigheten är stark och gäller än idag. Kommunen kommer därför inte att tvinga någon att flytta till ett vårdboende. Däremot förväntas biståndshandläggaren, enligt förslaget, att informera och lyfta frågan i de fall man anser det kan ge en bättre situation för den enskilde.
-Det är svårt att ge trygg omsorg när det är så många timmar men det är de enskilda personerna som tar beslutet. Men många gånger säger anhöriga att det fungerar mindre bra. Det vill vi att kommunen ska diskutera med medborgaren. Det gör man inte idag, säger Marie-Louise Gunnarsson.
Tidigt skede
Förslaget har varit uppe i socialnämnden och i veckan gick kommunstyrelsen på samma linje.
- Personen ska ges möjlighet att bo hemma men informationen ska vara i ett läge där man kan föra en dialog och det är viktigt att alternativen belyses, säger Annelie Hägg, kommunstyrelsens ordförande.
- Det är ett förhållningssätt för oss och vi tar ett helhetsgrepp om detta. Jag tror det finns många som inte vet vilka alternativ som finns. Kommunen har inte förändrat sitt synsätt men man vill bli tydligare med informationen och lyfta det i ett skede då det ännu inte är motiverat. Vi behöver ett annat sätt att informera och i ett tidigare skede. Men finns det en önskan att bo hemma så får man det, säger Annelie Hägg.
Kostnadstak
I andra kommuner har man infört ett hårdare tänk. I år har Enköpings socialnämnd infört ett tak på 150 timmars hemtjänst. Finns det likvärdiga alternativ, exempelvis vårdboende, ges kommunen rätt att välja det billigaste alternativet. I Uppsala kommun anser äldrenämnden att önskan om insatser i hemmet kan avslås om de överstiger en viss kostnad.
Så långt vill man inte gå i Eksjö.
Och för den som vill flytta till ett vårdboende i kommunen råder ingen kö. I dagsläget finns 15-20 platser lediga.
Förra året lyftes frågan om att få tillbaka ett särskilt boende till Mariannelund igen. Flera personer vittnade vid ett stormöte tårögt eller upprört om hur situationen blivit efter att Bobinens vårdboende lades ner för några år sedan. Hur de anhöriga placeras i Ingatorp eller än längre bort i Eksjö, och vilka konsekvenser det får med avstånden. Inte minst när ens egen hälsa också sviktar.
Om det möjligen är så att exempelvis Mariannelund och Bellö, som har längre till ett vårdboende, har fler som bor hemma med väldigt mycket hemtjänst, finns det i dagsläget inga uppgifter om.
- Jag tror det finns på alla ställen men för att se det måste man titta på varje individ. Det finns inte i underlaget, säger Ulla Henriksson.