Ska ta hand om sina sopor

Tidigare har alla sopor vid kommunhuset vid Eksjö slängts i en och samma container och ”exporterats” till grannkommunen Nässjö. Nu ska kommunen själv ta hand om soporna och kommunens tjänstemän ska fås att sortera sina sopor bättre.

Även den kommunala förvaltningen ska börja sopsortera på samma sätt som är en självklarhet för många privatpersoner. Foto: Arkiv

Även den kommunala förvaltningen ska börja sopsortera på samma sätt som är en självklarhet för många privatpersoner. Foto: Arkiv

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-02-20 10:00

Kommunens invånare har länge uppmanats att sortera sina sopor. I kommunhuset har däremot förvaltningarnas tjänstemän fått slängt sina sopor i en och samma påse, som sedan hamnat i en gemensam container. Sedan har den körts till Nässjö.

Lea Petersson (MP) och Diana Laitinen Carlsson (s) reagerade på detta och i slutet av 2014 lämnade de in en motion om att kommunens förvaltning i sig borde införa föredömlig förvaltning.

Mikael Wärnbring, samhällsbyggnadschef beskriver det som en jätteklok motion.

– Den handlade om att kommunen inte skulle vara sämre än någon annan.

Men myndighetens kvarnar har malts långsamt. Samhällsbyggnadssektorn fick i uppdrag att i samråd med andra verksamheter se över avfallshanteringen och något år senare förklarade kommunfullmäktige motionen besvarad.

Men nästan tre år efter motionen lämnats in anmärkte kommunrevisorerna i höstas på att motionen inte var färdigutredd. Det har under resans gång hållits träffar med verksamhetsansvariga, oklarheter har rått vem som haft ansvar och flera verksamheter har saknat ett renhållningsabonnemang hos Eksjö Energi.

– Det har varit en otrolig tröghet att komma igång, suckar Mikael Wärnbring.

Nu verkar det som att en förändring av sopsortering successivt är på väg att införas även inom den kommunala förvaltningen.

Tidigare åkte sopor från kommunhuset till Nässjö men de avtal som finns för containrar kommer att upphävas och fasas ut. Nya avtal ska skrivas med Eksjö Energi med gröna och röda påsar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om