Skarp kritik mot kommunen

Kommunrevisionen ger mycket skarp kritik mot ledningen för ekonomi för hur man skött ekonomin under 2013. Det gäller särskilt underskottet hos socialförvaltningen. Flera politiker instämde i kritiken.

Dansande barn och ivägdansande pengar i stadshuset i Eksjö.

Dansande barn och ivägdansande pengar i stadshuset i Eksjö.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2014-05-06 06:31


Vid senaste mötet med kommunfullmäktige skulle kommunens årsredovisning godkännas, revisorernas berättelse läggas fram och kommunens nämnder ges ansvarsfrihet för förra året. Normalt sett ett rent formaliaärende men den här gången lät det annorlunda.
Kommunrevisionen har ofta kritiserat kommunledningen men den här gången låg kritiken på en annan nivå.

Interna konflikter
Revisionens ordförande Per Ihse berättelse sved till ordentligt eftersom den inte bara angrep ekonomiska frågor utan även pekade på interna konflikter inom sociala förvaltningen i kommunen.
Den tyngsta kritiken riktades helt mot underskottet i socialutskottets budget. Det handlar om cirka 15 miljoner kronor som man drog över budget med förra året.
- Åtgärder måste vidtas för att förbättra resultatet, säger Per Ihse och kallar läget för en krissituation.
- En krissituation som inte förbättras av det finns en kamp mellan politiker och tjänstemän, säger Per Ihse och hänvisar till information och vittnesmål som revisionen grävt fram under sitt arbete.
Det står därför klart för revisionen att det inte är någon utomstående kraft som hindrar ekonomin från att gå ihop.
- Det är uppenbart att resultatet kan förbättras genom internt arbete, säger Per Ihse och menar att det är dags för kommunstyrelsens politiker att ta tag i problemet och visa handlingskraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om