Skärper kontroll på frånvaron

De högstadieelever som skolkar eller är borta från undervisningen har många gånger haft en begynnande frånvaro redan i de lägre klasserna. Eksjö kommun vill nu försöka stämma i bäcken för att hjälpa barnen i ett tidigt skede. Därför har rutinerna för de yngre barnens frånvaro setts över.

Skolorna i Eksjö har satt fokus på mindre barns frånvaro i skolan, för att stävja problematik i tid.

Skolorna i Eksjö har satt fokus på mindre barns frånvaro i skolan, för att stävja problematik i tid.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2013-08-29 06:26


I dag arbetar många högstadier aktivt för att få koll på elevernas skolk och ogiltiga frånvaro och reagerar när eleverna inte kommer till skolan. Ökad samverkan mellan olika yrkesprofessioner och myndigheter gör också att ungdomarna inte "faller mellan stolarna" lika lätt nu som förr.
Mycket skolk och frånvaro kan bero på olika saker och vara komplext. Det kan handla om den egna psykiska hälsan och eleven egna problem och situation men även vara ett tecken på utanförskap, att hemsituationen eller skolsituationen inte är som den borde vara.

Bättre rutiner
Eksjö har jämte Jönköping varit modellkommun för barn och ungdomars hälsa i ett samarbete med bland annat landstinget. Bland de förbättringsområden som en utredning föreslog fanns att skolan borde se över sina rutiner kring frånvaro. Prästängsskolan i Eksjö valdes ut som pilotskola.
I det arbetet med att se över frånvaron har kommunen vidgat vyerna och även börjat att titta på låg- och mellanstadiet och hur det ser ut när det gäller de elevernas frånvaro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om