Skidade genom Norge

På skidor genom Norge. Det var titeln på den föreläsning som David Erixon, Månsarp, gav i Allégården i Kråkshult härom kvällen.

David Erixson berättade om sitt skidäventyr genom Norge.Foto:Margaretha Bladh

David Erixson berättade om sitt skidäventyr genom Norge.Foto:Margaretha Bladh

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-10-30 13:10

En stor och intresserad publik hade kommit för att lyssna och se vackra färgbilder och filmsekvenser.

Genom anställning som guide på Svenska Turistföreningens anläggningar hade David kommit i kontakt med fjällvärlden i Sverige. Han hade på skidor tagit sig längs den svenska fjällkedjan och fått blodad tand. Han lyckades intressera en kompis att tillsammans med honom göra en motsvarande skidfärd fast nu genom Norge.

De förberedde sig noggrant oktober 2012 till januari 2013. De visste att de skulle möta snöstormar och kyla, men genom att förbereda sig ordentligt skulle de också kunna njuta av vistelsen. På skarsnö gick det lätt att skida men att pulsa i djup nysnö tog på krafterna särskilt som de drog på en pulka med proviant, tält och sovsäckar.

För att underlätta skickade de ut mat till tio depåer och prickade in fjällstugor utefter vägen, så de inte behövde tillbringa alla nätter i tält.

Maten bestod bland annat av choklad, frukt och frystorkad mat. En del av förberedelsen var den mentala. De pratade igenom hur de skulle tackla problem som kunde uppstå, till exempel om de trötta komma fram till lägerplatsen och börja träta om vem som skulle sätta upp tältet.

Den 5 januari 2013 startade de från Lindenäs fyr i södra Norge. Där var det barmark och därför satte de pulkorna på rullskidor. Norrmännen tyckte det var fiffigt och döpte det till "rullepulka". 22 januari nådde de Hardangervidda och de brukade skida mellan klockan 08 och 18. Egentligen var de bara insnöade i tältet ett dygn på hela resan och lägsta temperaturen de upplevde var minus 33 grader.

Pausade för Vasaloppet

I början på mars ville David vara ledig i tre dagar. Han ville nämligen delta i sitt 15:e Vasalopp.

Snälla föräldrar hämtade och skjutsade dem tillbaka, så David fick utan pulka skida de nio milen. Det gick lätt eftersom han nu var väldigt vältränad och hade många mil på skidor i benen.

En del av färden skedde i Sverige, till exempel på Kungsleden och Treriksröset.. Även en avstickare till Finland gjordes och efter cirka fem månader, nådde de målet Nordkap. På sin resa upplevde de både norrsken och midnattssol och de var förskonade från olyckor.

Efter kaffet under föreläsningen ställdes många frågor och utrustningen diskuterades livligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om