Skogsbranden släckt efter kraftinsats

Räddningsstyrkor från hela länet. Hemvärnssoldater. Frivilliga bönder. Skogsbranden som härjat utanför Hult under helgen har krävt stora insatser. Men under måndagen fick den äntligen ett slut. – Nu har vi full kontroll på det. Vi avslutade insatsen klockan 12 i dag (måndag) och nu tar markägaren över, säger Jörgen Franzén vid räddningstjänsten i Eksjö.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-08-01 13:07

Det var i fredags eftermiddag, strax efter klockan 16, som larmet om skogsbrand kom in till räddningstjänsten i Eksjö.

Exakt var och hur branden startade är i skrivande stund fortfarande oklart, men insats- och räddningsledare Jörgen Franzén har tillsammans med räddningspersonal och markägare kommit fram till en kvalificerad gissning.

– Man förmodar att det kan röra sig om ett åsknedslag. Det var några rejäla smällar där i trakten tidigare under veckan, och förmodligen har det legat och pyrt till fredagen då branden tog fart.

Totalt har en markyta på drygt 17 hektar eldhärjats – men hade inte samarbetet under räddningsinsatsen fungerat så pass bra, är risken stor att brandens omfattning och ödeläggelsen blivit betydligt större.

– Alla räddningstjänster i Jönköpings län har varit involverade på ett eller annat sätt. Och även hemvärnet har hjälpt till med att släcka och leta glödbränder. De är en fantastisk resurs för oss.

Natt och dag

Sedan larmet gick i fredags eftermiddag har brandbekämpningen pågått utan uppehåll. Dag som natt.

– Det blir ju ett dygnet runt-arbete när något sånt här händer. Om nätterna var vi fyra räddningsenheter och tio man från hemvärnet. Och på dagarna ungefär dubbelt så många, säger Jörgen Franzén och tillägger:

– Och även böndernas maskinring-förening har hjälpt till och försett oss med vatten. Utan all hjälp hade det inte gått lika lätt.

Fanns det några hus eller andra fastigheter i anslutning till branden som riskerade att stryka med?

– Jo, det fanns det. Men vi evakuerade dem ganska omgående, för säkerhets skull.

Storbranden 2014 en viktig erfarenhet

När den så kallade storbranden rasade i Västmanland sommaren 2014, var Jörgen Franzén en av de många brandmän som kallades in från hela landet för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Och just den erfarenheten – om hur man organiserar en stor insats – har kommit ett bli enormt betydelsefull.

– Vi lärde oss otroligt mycket där. Bland annat hur man organiserar och lägger upp arbetet med flera enheter. Den erfarenheten har gett oss mycket och gjort oss effektivare.

Sammantaget är du nöjd med insatsen?

– Ja, med tanke på hur stor branden var i fredags så känns det jättebra att kunna avsluta nu, säger en tröttkörd Jörgen Franzén som skrattar till lite när han fortsätter:

– Jag skulle ha gått på semester i dag (måndag). Men jag fick skjuta upp den lite…

Även om det inte finns något officiellt eldningsförbud utfärdat i Eksjö kommun och Jönköpings län för tillfället, så ser Jörgen Franzén gärna att man undviker öppen eld i skog och mark.

– Det är ju väldigt torrt i markerna, och inte hjälper det mycket om det regnar någon timme då och då. Det torkar upp direkt. Jag vill uppmana folk att inte elda skräp och liknande nu. Risken för nya bränder är fortfarande stor.

Fotnot: Det finns inga personskador inrapporterade i samband med branden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om