Skola jämnad med marken

Den här veckan sattes grävskopan i Pauliströms gamla skola, som revs ner till grunden.

Skoldöden på landsbygden. I Pauliström finns inte längre underlag för en skola och i veckan revs den efter att ha legat i malpåse i flera år.

Skoldöden på landsbygden. I Pauliström finns inte längre underlag för en skola och i veckan revs den efter att ha legat i malpåse i flera år.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2011-06-11 04:05


På 70-talet rådde stor aktivitet på skolgården i Pauliström. Tre fulla klassrum med barn från årskurs ett till sex och ett dagis på orten.
30 år senare är skolan jämnad med marken. Centralisering, försämrad service och långa avstånd har satt sina spår i befolkningsutvecklingen, inte minst när det gäller barnfamiljer.
Skolan har avvecklats i omgångar och fick ett abrupt slut för ett par år sedan när både skola, barnomsorg och fritids las ner på orten.
Avstånden och servicen tog för många då ännu ett skutt bort. Det har försämrat tillvaron för flera barnfamiljer och en del har valt att flytta.

Utveckling
Pauliströmsborna arbetar med en lokal utvecklingsplan och många idéer finns för att fler ska få upp intresset för den fina orten.
Tänkbara lokaler för vissa verksamheter hade möjligen kunnat finnas i den gamla skolan men underhållet har halkat efter och byggnaden kostar pengar att bara stå. I stället för underhåll och renovering har kommunen valt att riva skolan jämte fyra andra fastigheter i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om