Skolan helig i Mariannelund

Att flytta högstadiebarnen till Eksjö. Bara tanken på det är någonting som Eksjö kommuns barn- och ungdomssektor bara kan glömma. Det framfördes med all tydlighet vid ett möte i Mariannelund på onsdagskvällen.

Ulla Hägg och Diana Laitinen Carlsson förklarade var socialdemokraterna står. Foto: Ivonne Svahn

Ulla Hägg och Diana Laitinen Carlsson förklarade var socialdemokraterna står. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-10-20 12:00

När partiernas budgetförslag presenterades slog det ner två bomber i kommunen. Alliansens handlade om att lägga ner Hjältevads deltidsbrandkår, vilket alliansen fick ta tillbaka efter starka protester.

Oppositionen lyfte i sin tur frågeställningen om att flytta högstadiebarnen från Mariannelund till Eksjö, där man ville utreda om det vore en lösning på likvärdig skola och om det vore en besparing.

Men bara tanken på detta har rört upp känslorna rejält både hos samhällsbor, föräldrar och lärare.

Oppositionen valde att möta frågan vid en dialogkväll.

Ett 70-tal personer kom till Folkets hus och det var tydligt att det var en fråga som berörde alla åldrar. Utöver en liten bebis så syntes det allt från högstadieungdomar till samhällsbor i 90-årsåldern bland åhörarna.

Alla ville de höra hur oppositionen tänkte - eller om man tänkte.

- Vi vill absolut inte flytta högstadiet, så har aldrig varit fallet. Förslaget var att utreda frågan och se om det skulle bli en besparing och en mer likvärdig skola. Vi ville lyfta frågan och göra utredningen men det blev så stort, sa Diana Laitinen Carlsson.

- Det var några som blandade ihop oppositionen med kommunen, sa hon men lugnande åhörarna med att frågan inte längre fanns med i något budgetförslag och att det inte kommer att utredas av politiken.

Hon poängterade likvärdigheten av att alla får en bra utbildning men ortsbor ifrågasatte vilken likvärdighet det var att behöva åka så långt varje dag och vad det skulle kosta.

- Det jag menar är att alla ska få samma kunskaper och stöd oavsett var du bor. Om det är så att du måste åka en halvtimma för att få det stödet eller undervisningen så är jag beredd att titta på den frågan, menade Laitinen Carlsson.

Behöriga lärare och kampen att få tag i lärare diskuterades.

- Jag har fått till mig att man får räkna med lägre lön om man jobbar här men det hoppas jag inte stämmer.

Likaså har prognosen gällande antal barn man väntat skolan skulle få ta emot inte stämt. I dag är väldigt många barn i Mariannelund vilket skapar sina problem på olika sätt. Det gäller dock inte högstadiet där situationen snarare är den motsatta.

Flytta lärare

Men att sätta mängder med elever och bussa dem får inget gehör av Mariannelundarna.

En ortsbo konstaterade att lärarna är anställda av Eksjö kommun och att de då borde kunna placeras i Mariannelund.

Det ifrågasattes också vilken skola som egentligen var bäst.

- Om det visar sig att Prästängsskolan inte fungerar så måste vi sätta in åtgärder där.

- Eller bussa dem hit, menade någon.

- Problemet är att vi inte har plats i Mariannelund.

Diana Laitinen Carlsson beskrev budgetprocessen och kommunens utmaningar där de ekonomisk tynger stort både vad gäller den sociala sektorn och barn- och ungdomssektorn. Men hon lugnade än en gång om att frågan om flytt inte är aktuell.

- För oss är den här frågan helt utraderad. Vi kommer inte lyfta den men kommer att jobba aktivt för att ha en bra skola. Men vi styr inte kommunen.

Fel signaler

Flera av åhörarna uttryckte dock en oro som förslag som detta med att utreda skolan ger och den "stämpel" som bygden får.

- Bara att vi sitter här visar det, menade en ortsbo.

En annan samhällsbo förmedlade att den här typen av förslag förstärker känslan av att landsbygden ses som en resursbank.

- Även om det bara är en fördom så måste man jobba aktivt med motsatta signaler som förstärker förtroendet.

- Jag tror inte det är en fördom utan att det är så många upplever det. Sedan är det så att man märker en besparing mycket tydligare på en liten ort. Det ändrar strukturen. Men de stora besparingsförslagen berör Eksjö, påpekade hon och nämnde bland annat gymnasiet.

- Vi har inget gymnasium här, så det berör oss också, kontrade en ortsbo.

Och kanske satte den personen fingret precis i prick på problematiken, vilka som ändå drabbas - fast det inte ser ut så.

Från skolåldern till 90-årsåldern. Åhörarnas ålder varierade.
Från skolåldern till 90-årsåldern. Åhörarnas ålder varierade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om