SKOLBUSSOLYCKAN: SOS fick inget larm

Strax innan klockan åtta på onsdagsmorgonen inträffade en trafikolycka vid Sjögle, väster om Mariannelund. En linjebuss körde in i en mindre skolbuss. Men trots att det var en trafikolycka där fordonet fick bärgas och där skolbarn var inblandade gick inget larm ut. Istället var det skolan, dit eleverna fördes, som larmade.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-01-21 07:02


Den mindre skolbussen hade hämtat barn och svängde vänster ut på riksväg 40 från vägen vid Möcklemark.

Av någon anledning såg inte chauffören att det kom en linjebuss längre bort utan svängde ut på vägen.

Linjebussens chaufför hann inte få stopp på fordonet utan körde rakt in i baksidan på skolbussen som blev tillbucklad.

I skolbussen fanns förutom föraren, fem elever på väg till Furulundsskolan. Ett barn hade ännu inte hämtats upp på sträckan. I linjebussen färdades sex passagerare.

Ingen larmades
Men trots att det handlade om en olycka där skolbussen fick bärgas och att det var barn inblandade gick aldrig något larm till SOS och sålunda vare sig till ambulans eller räddningstjänst.

Varken räddningstjänsten i Mariannelund eller i Eksjö fick något larm. Och båda enheterna var efteråt mycket frågande till varför så inte skett.

- Vi har också undrat varför vi inte fått något larm. Någonstans föll det mellan stolarna och något blev fel, säger jourhavande befäl Jörgen Franzén på Eksjö Räddningstjänst.

Skolan agerade
Det var först när skoleleverna kom till Furulundsskolan som ambulans tillkallades. En elev klagade på smärta i nacken och skolans personal tog då det säkra före det osäkra. Ett barn hade ont i ett ben men fördes ej till sjukhus. Övriga var helt oskadda. Tomas Erazim, rektor på Furulundsskolan, passerade skolbussen efter olyckan och visste då inte vad som skett. Då hade barnen redan tagits om hand och körts till skolan av en annan skolbuss som passerat.

- Jag åkte förbi skolbussen när den stod invid vägen. Då hade eleverna hämtats. När jag kom till skolan fick jag redan på skolgården veta vad som hänt. Mina kollegor hade agerat föredömligt, berömmer han.

Efter händelsen var också han frågande till varför det inte larmats till olyckan.

- Jag vill inte döma för jag vet inte vilket skick chauffören var i. Men så som det ska vara har ej skett, säger han.

Eksjö kommun anlitar två bolag för skolskjuts till Furulundskolan. Eksjö Taxi kör upp till åtta elever. Är det fler sköts det för närvarande av Nybergs Taxi.

Kan ej redogöra
Chauffören togs efter olyckan omhand av kollegor. Han uppgavs på förmiddagen må bra men togs ur tjänst den dagen. Han ska vara en van chaufför.

- Chauffören har kört den här sträckan tusentals gånger. Han kan inte redogöra för varför han inte såg linjebussen, förklarar Eksjö Taxis ordförande Johan Jälmeryd.

- Han var inte tillräckligt observant. Efter krocken var han lite lätt chockad, förklarar Jälmeryd.

- Det blev en smäll och taxibussen är demolerad bakifrån.
Ingår det i rutinerna att larma vid en sådan här olycka när skolbarn är inblandade?

- Rutinen är naturligtvis självklar vid en sådan här olycka att 112 ska larmas. Men vår chaufför var lite tilltufsad av vad som skett och det var ju två chaufförer. Chauffören i linjebussen ringde polisen och berättade vad som skett, förklarar han.

Något larm till 112 gick dock aldrig ut. I stället följde eleverna med en annan buss.

- Olyckan inträffade på ett krön och det var ingen bra plats att bli stående på. På Länstrafikens buss fanns det tre lärare på väg till skolan. Samtidigt stod det en skolbuss bakom linjebussen. Man tyckte det var bättre att få bort barnen från olycksplatsen, förklarar han situationen.

När eleverna kom till skolan togs de omhand och då larmades också ambulans till en elev.

Finns till hands
Föräldrarna till alla barnen kontaktades direkt efteråt.

- Tre av eleverna hämtades hem av anhöriga medan en elev har stannat kvar på skolan, berättar rektor Tomas Erazim.

Skolan satte in resurser för att stötta barnen om så behövdes.
Under dagen fanns kurator på plats om någon behövde stöd och samtal. Kommunens POSOM-grupp informerades också omgående om vad som hänt.

- De elever som åkt hem med sina anhöriga, kommer att kontaktas av skolan i eftermiddag för uppföljande samtal. Den elev som är kvar i skolan är under uppsikt av speciellt utsedd personal, meddelar Tomas Erazim.

- Hon mår bra men det kan ju komma efteråt, påpekar han.
Händelsen ska följas upp av skolsköterska under torsdagen.
Händelsen utreds av polis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om