Skyhög nivå på underhållningen

Flygklubben på Ränneslätt består av ett gäng entusiaster. Idag har de flygtillställning där de hoppas kunna väcka intresset hos kommande medlemmar.

Eksjö/Mariannelund2015-08-15 04:06


På Norra Smålands Flygklubb börjar propellern rulla snabbare och snabbare. Vi sitter med vita hörselkåpor över öronen och det knastrar svagt när vi kommunicerar genom mikrofonen. Jan Karlsson har gått igenom de detaljerade säkerhetslistorna flera gånger. Så tittar han åt mitt håll och säger "nu kör vi".
I huvudet dyker en scen ur Disneys tecknade Robin Hood upp. När gamen står i fängelset bredvid sheriffen och ömt klappar armborstet med orden "hon är säker gamla Bettan" varpå pilar flyger genom rummet och sheriffen får kasta sig åt sidan. Med samma tillgivenhet tittar Jan Karlsson på instrumentpanelen. Planet är nämligen en Piper PA28 Archer från 1983 fast med vissa modernare bitar och det enda jag hoppas på är att hon är mer tillförlitlig än gamla Bettan.
- Flygplan slits inte som bilar, menar medlem Fredrik Lagerquist. Man underhåller dem kontinuerligt och reparerar när det behövs.
Vi börjar mjukt rulla över gräset och över bilvägen på väg mot flygbanan.
- Här får man se upp, det kan ibland komma bilar, berättar Jan.

Gamla anor
Flygfältet Ränneslätt är Sveriges tredje äldsta och har varit igång sedan år 1912. Den är nu hemvisten för flygklubben som själv varit igång sedan 1962. Under vintern blir det inte lika mycket flygning eftersom flygbanan inte skottas så under sommaren turas medlemmarna om att lägga vantarna på planet. Jan försöker att hinna med att flyga minst en gång i veckan, och ofta tar han med sig någon upp.
- Det är nästan synd att flyga själv när det är så vackert, menar han. Då är ett bättre att ta med sig någon som också kan njuta av det.
Vibrationerna i planet växer sig starkare. Jan går igenom ytterligare en säkerhetslista och berättar att inte ens den mest erfarna piloten får skippa listor, med flyg gäller det att komma ihåg alla moment. Efter att ha stärkt sig över mig och en gång till kollat att dörren är ordentligt stängd ökar han trycket på gaspedalen. Gräset blir oskarpt när vi far fram, det dunsar och hjulen räcker knappt ner till marken sedan suger det till i maggropen. Vi flyger. Solljuset letar sig ner över ett Eksjö i miniatyr. Träden som vanligtvis växter sig höga ser så mjuka och behagliga ut, som ett tjockt lager av mossa.- Att få komma upp över molnen är den bästa ljusterapin, berättar Fredrik senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om