Små avlopp granskas

Flera tusen avlopp i Jönköpings län beräknas ha så stora brister att de inte är godkända. De kan både ge negativa konsekvenser för miljön men också för hälsan att de måste åtgärdas.

Eksjö/Mariannelund2010-05-28 06:31

Det finns omkring en miljon små avlopp i Sverige, avlopp som kan ge negativa konsekvenser både på miljö och hälsa om de har brister.
Undersökningar visar att drygt hälften av avloppen saknar en godtagbar reningsanläggning.
I Jönköping finns knappt 30 000 enskilda avlopp och stämmer den nationella inventeringen, skulle det betyda att 17 000 av avloppen skulle behöva åtgärdas.
För att rätta till problemen genomförs under det här och nästa år en tillsynskampanj av Naturvårdsverket. Det sker i samarbete med kommuner och länsstyrelser.

Krav att följa
Många av avloppen som berörs är äldre och uppfyller inte kraven på teknik, då det ändrats sedan brunnen anlades. En anläggning som inte är godkänd måste åtgärdas.
Utsläpp kan göra att det blir syrebrist i de vatten de släpps ut. Giftiga metaller och svårnedbrytbara ämnen kan samlas i sediment och påverka djur och växter. På samma vis riskerar läkemedelsrester och ansamling av hormoner, orsaka reproduktionsstörningar på fisk i närheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om