Igår berättade Vimmerby Tidning om Dick Harrisons föredrag i Ingatorp. Där berättade han om hur småländska biskopar kunde supa och förskingra pengar, hur smålänningarna kunde sluta betala skatt och hur smålänningarna slöt sina egna freder.
- Ingenting av detta hade kunnat passera i ett mer centralt beläget landskap men i Småland fungerade det bevisligen ypperligt. Varför? frågade Dick Harrison Ingatorpspubliken och tog upp den kartbild vi vant oss vid att se över det medeltida Sverige. En kartbild där Småland ingår liksom Finland.
Kungens makt
- Det är den bild man velat att vi ska ha med oss i bakhuvudet. Den har inget med verkligheten att göra, förklarade Dick Harrison.
Under medeltiden formerades det svenska riket och det fanns helt andra och mindre maktområden än det "svenska".
Den svenske kungens makt dominerade i landskapen kring Vättern och Mälaren men i Sverige ingick egentligen varken Värmland, Gotland, landskapen norr om Hälsingland och särskilt inte Småland och Öland.
Riskfri plundring
Som exempel tar Dick Harrison att danskarna och norrmännen ville ha så kallad "fri plundring" på sina krigståg och då blev de hänvisade till Kalmarsund och östkusten. Det hade naturligtvis inte gått för sig om områdena verkligen tillhört Sverige.
- Det var riskfritt att plundra Småland, berättade Dick Harrison.
Längs med Smålands östkust finns många fornborgar och befästa kyrkor som byggdes på 1100- och 1200-talen. Dick Harrison kallar det för ett "militariserat kulturminneslandskap".
Det har funnits olika teorier om varför det ser ut så här.
"Småland var inte Sverige"
Småland kunde under medeltiden länge bete sig lite hur som helst. Just därför att vårt landskap inte låg i Sverige. Om denna undangömda del av vår historia berättade historikern Dick Harrison i Ingatorps bygdegård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!