Under början av 1200-talet var Småland självständigt, en lös sammanslutning av de bygder vi idag känner som namnen på häraden. Dessa var de små länderna.
Senare anslöt sig smålänningarna mer och mer till det svenska riket och Dick Harrison anser att året 1237 spelar en viktig roll.
Munkar och bönder
Då uppstod ett stort gräl i Värnamotrakterna, ett gräl om mark och vem som hade rätt till dem.
Det visade sig att cisterciensermunkarna på Nydala kloster sysslade med urkundsförfalskningar. Klostret ägde egendom i Finnveden och i Njudung och hade redan legat i fejd med bönderna i 100 år.
Munkar förfalskade
Först försökte munkarna få monopol på kvarnenergin genom olika tvivelaktiga metoder, berättar Dick Harrison.
Därefter handlade det om att ta kontroll över betesmarker och allmänningar genom att förfalska dokument som helt enkelt sa att klostret ägde marken.
- De visar upp papper, säger att "det är vår mark". Dokumentet är skrivet på latin och bönderna kan inte bevisa att det är en förfalskning men vet naturligtvis att det är det. Nästa generation munkar tror att dokumenten är äkta, berättar Dick Harrison.
Utländsk medling
Munkar och bönder hatar således varandra och kan inte lösa konflikten på egen hand. Man måste kalla in utländsk medling från närmaste grannlandet Sverige, förklarar Dick Harrison.
Kungen (Erik läspe och halte) skickar sin svåger, den unge Birger Magnusson (senare känd som Birger Jarl).
Birger stöter dock på ett hopplöst problem och återvänder utan någon lösning men kommer på idén att skänka massa silver till bönderna och klostret.
På glid mot svensk
- Då genast kommer man överens och delar lika på silver och mark. Bönderna är imponerade. En ung grabb med mycket silver, fin häst, rustning och vapensköld. Det är bra folk att känna. Han kunde snacka omkull munkarna/förfalskarna. Det är bra att var vän med sådana, berättar Dick Harrison.
- Börjar man tänka så, då är man på glid mot att bli svensk, konstaterar Dick Harrison.
"Småland var inte Sverige"
Småland var länge ingen del av det svenska riket men hur blev landskapet svenskt en gång i tiden. Historikern Dick Harrison har svaren, bland annat att Jönköping var en stad ingen ville bo i och hur gamla småländska bondesläkter kom att bli svensk högadel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!