Småländsk design och form lanseras i Kina

Ett skandinaviskt centrum för konst och design, ska sprida och etablera småländsk form och design, i Kina. Anna Mellergård i Mariannelund har fått uppdraget att förmedla arkitektur, design och en grafisk identitet. Något hon gör tillsammans med Carina Andersson, från Lixerum och Vetlanda.

Carina Andersson,  Vetlanda (och Lixerum söder om Mariannelund) samt Anna Mellergård i Mariannelund arbetar gemensamt med ett projekt i Kina där skandinavisk form och design ska lyftas fram. Foto: Ivonne Svahn

Carina Andersson, Vetlanda (och Lixerum söder om Mariannelund) samt Anna Mellergård i Mariannelund arbetar gemensamt med ett projekt i Kina där skandinavisk form och design ska lyftas fram. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-03-01 15:08


JingDeZhen i Kina är världens porslinsstad nummer ett. En stad som Anna Mellergård inom kort kommer åka till för tredje gången på ett år.

Orsaken är att hon engagerats som konsult i en framväxande affärsidé och mötesplats i Kina.

Kina är för Anna Mellergård som ett andra hem. Hon har varit bosatt i landet en längre tid och har trots att hon flyttat tillbaka till Sverige igen fortsatt vara engagerad i en rad projekt i landet.

Sedan hon flyttade till Mariannelund har också Höglandet gästats av en rad kinesiska konstnärer som hon har kontakt med.

Och det är just hennes engagemang och uppbyggnad av TCG Nordica som är orsaken till att hon nu involverats som konsult åt The Ceramic Institut och det kinesiska företaget Kings.

Det för att etablera ett konst- och designcentrum med nytänk, på en plats med mycket tradition.

- Uppdraget innebär att jag förmedlar skandinavisk arkitektur, design och den grafiska identiteten. Uppdragsgivarna är kineserna själva. Inga skandinaver är på plats. Det är jättehäftigt. Det är bara vi som är inblandade, säger Anna Mellergård.

Hon arbetar med Carina Andersson, Vetlanda/(Lixerum)Karlstorp, vd för Folk & Form i Vetlanda.

- Hon har mycket designbakgrund och därför vågar vi ge oss in på detta, beskriver Anna Mellergård sin kollega.

(Carina Andersson har lokalt bland annat gjort den grafiska identiteten för Barnfilmbyn, Mariannelunds Karamellkokeri och Stjernbergs skafferi).

Tack vare dagens teknik kan de jobba hemifrån, från varsin ort och med ett kinesiskt projekt.

- Vi jobbar med Mariannelund och Vetlanda som bas, säger de om uppdraget i Kina.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om