Snöbrotten ett dagligt arbete

Arne Svahns marker i Bondarp drabbades hårt av vinterns snöbrott. Sedan snön började smälta, har han varit ute i skogen var och varannan dag, för att röja efter de skador snön orsakade.

Att röja efter vinterns snöbrott på skogen är fortfarande en betydande syssla för ett antal skogs-ägare. Arne Svahn tillhör en av dem.

Att röja efter vinterns snöbrott på skogen är fortfarande en betydande syssla för ett antal skogs-ägare. Arne Svahn tillhör en av dem.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2010-10-14 06:34


Minns ni förra vintern? En del gör det med glädje, vinterlandskap, skidor, skridskor och inget slask. Andra minnas det med fasa, all snö som det bara kom mer och mer av, ändlöst skottande och plogande och inget mildväder.
Tak utsattes för stora tyngder. En del hade möjlighet att skotta och hann i tid. Andra inte.
När det så småningom gick att ge sig ut i skog och mark insåg många skogsägare att "vintern" inte var slut bara för att snön försvann, utan att efterverkningarna skulle bli långvariga.
På många håll såg det ut som någon jätte gått och knäckt topparna på träden. Speciellt ungskogen hade åsamkats stora och omfattade skador, främst på höglänta områden. På Höglandet rapporterades även stora skador på enstaka äldre bestånd.

Dagligt arbete
Arne Svahn i Bondarp utanför Mariannelund är en av de som fått "gå över" hela sin skog och gallra.
- Jag började hugga när snön började smälta.
Snöbrotten var för honom, liksom för många andra, fler än han först trodde. Arbetsbördan svällde mer och mer och han har fått ta hjälp av maskin för att klara ut allt.
När vår tidning träffar honom har han gått över nästan 80 hektar av lite mer än 100. När han och maskinföraren ändå jobbat med att ta bort snöbrott, har han även röjt bort gammal gran.
- Jag har tagit bort gammal gran som
varit dålig. Mellan 80 och 85 procent av granarna har varit ruttna. I det sista beståndet var det på hela 94 procent, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om