Snötillverkningen igång i Valbacken

Under tisdagen provades konstsnötillverkningen i Valbacken. På onsdagens sena timmar körde den igång på allvar - för den här säsongen.

Till nästa helg kan det bli möjligt att åka skidor i Valbacken. Foto: Arkiv/Roelof Stroetinga

Till nästa helg kan det bli möjligt att åka skidor i Valbacken. Foto: Arkiv/Roelof Stroetinga

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-01-05 14:00

Nästan tio grader varmt strax innan nyår och en mycket mild nyårshelg. Men på tisdagsdygnet vände det med kyliga vindar, minusgrader och ett lager med snö.

På Valbacken körde man igång snötillverkningen så smått på tisdagen och under sena onsdagen "snöade" det rejält i backen.

- Vi kör igång i eftermiddag (läs onsdag) även om det blåser lite för mycket. Men snön är på gång i backen. Vi kan köra sex, sju enheter samtidigt säger Lars Olofsson Kjellberg, ordförande i föreningen Valbackens Alpina, som driver backen.

Han välkomnar kylan som nu kommer.

- Det är jättebra. Desto kallare, desto bättre säger han om snötillverkningen.

Tillverkningen av konstnö kräver mycket vatten. Så mycket att det är mer regel än undantag att det så småningom tar slut. Det innebär oftast att det blir något dygns stillestånd innan vatten rinner till igen.

Tre personer i föreningen är ofta engagerade i själva snötillverkningen samtidigt när den kör igång. Därtill finns tre, fyra personer som byter av arbetslaget.

När kan det tidigast bli säsongsstart?

- Till nästa helg, svarar Lars Olofsson Kjellberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om