Socialdemokrati inget för kvinnor

Varannan damernas eller åtminstone nära nog var tanken att det skulle bli på socialdemokraternas fullmäktigelista inför valet 2010. Men verkligheten blev en annan. Av 43 namn återfinns bara elva kvinnor.

Eksjö/Mariannelund2010-03-19 07:23

Oppositionsråd Andreas Henning, som toppar s-listan och som för övrigt står på sjunde plats på listan till riksdagen, kan konstatera att partiet lyckats med en del av sina mål med fullmäktigelistan. Bland annat anser man att man har lyckats få en bättre fördelning mellan öst och väst i kommunen.
- Listan är bättre sammansatt mellan öst och väst även om väst är mer dominant, förklarar han.
Fyra namn på listan kommer från Mariannelund där Peter Lindholm återfinns på högsta placeringen (12).

Yngre än 35
Det har också blivit en föryngring av partiet. Inför valet är 25 procent av namnen på valbar plats under 35 år. Flera av de aktuella namnen har tidigare varit aktiva inom SSU.
Dessutom har man både inom- och utomeuropeiska invandrare representerade.
Ungefär 40 procent av de 45 personerna är nya namn till kommunfullmäktige.
Men så var det, det där som har blivit allt mer självklart på senare år, att halva befolkningen är kvinnor och att de sålunda också borde vara representerade i de beslutande leden.
Andreas Henning säger att man verkligen försökt att få med fler kvinnor aktivt i kommunpolitiken men att man misslyckats.
- Vi har lika många kvinnor som män som medlemmar. Men tyvärr har vi inte lyckats få med kvinnorna på listan, beklagar han.
- Kvinnor har 110 olika anledningar och orsaker att inte vara med. Män har kanske 109 men ställer upp ändå, beskriver han.
- Jag vet inte vad det beror på men något är det. Men det får vi jobba vidare på, säger han om utmaningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om