Socialen vill bygga mer – nobbar vårdboende i Mariannelund

Något nytt vårdboende i Mariannelund behövs inte. Behovet täcks upp av Solgården i Ingatorp, anser socialnämnden Däremot tittar man på gruppboenden och fler trygghetsboenden i Eksjö. Här finns redan ett stort behov.

Avslag på LSS-beslut gör att kommunen ser ett behov av gruppboenden.Foto: Arkiv

Avslag på LSS-beslut gör att kommunen ser ett behov av gruppboenden.Foto: Arkiv

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-05-18 08:10

Sedan ett antal år tillbaka är vårdboendet på Bobinen nedlagt. En åtgärd som gjordes när socialnämnden tvingades spara.

I dag finns vårdboenden kvar i Eksjö och i Ingatorp.

I Mariannelund finns en stor saknad att det inte finns något vårdboende kvar. Flera boende, anhöriga och äldre efterlyser en sådan möjlighet.

Det blev mycket tydligt när Eksjöbostäder skulle prata om att frigöra lägenheter till vanligt hyresboende vid ett möte på Bobinen tidigare i våras. Ett möte där frustrationen och ångesten över att det inte fanns ett vårdboende kom att dominera frågestånden.

– Vi ser inte något behov av ett vårdboende i Mariannelund eftersom vi har Solgården. Om det finns ett behov om några år vet vi inte men just nu upplever vi inget behov. Men om det är fler som önskar vårdboende måste vi börja titta på det men det är inte aktuellt nu, säger Maria-Louise Gunnarsson, socialnämndens ordförande.

Inte heller i Eksjö finns någon kö.

– Vi har ingen kö till vårdboenden utan har klarar tre månader, säger hon.

Däremot undersöker kommunen möjligheter till ett nytt trygghetsboende i Eksjö motsvarande Snickaren i Eksjö, eftersom det idag är väldigt långa köer till de boendena i centralorten.

Gruppboende

Försäkringskassans allt hårdare tolkning av LSS-lagen slår obarmhärtigt mot kommunerna. Eksjö har fått flera avslag, som överklagats. Man väntar dessutom på flera ärenden ska omprövas det här året. Kostnaderna som Försäkringskassan tidigare tog hivas över på kommunen. Det är kännbara kostnader som skenat i höjden på kort tid och sålunda tynger socialnämnden och kommunens budget i stort.

Därför är det bråttom för kommunen att försöka hitta något som kan mildra kassarullningen.

För att få ned kostnaderna tittar kommunen på att bygga ett gruppboende med sex lägenheter med särskild service i Tuvehagen.

Något som man hoppas ska kunna ske så fort som möjligt då behovet redan finns.

Genom att ha fler omsorgstagare på samma plats hoppas man kunna spara pengar då man kan ha mindre personal till fler brukare. Dessutom hoppas man att de som har omsorg vill bo i gruppboende med en gemenskap i stället för att vara ensamma i sin bostad. Om bygget ges plats i budgeten vill nämnden att bostäderna ska ägas av kommunen och byggas på en kommunal tomt på Tuvehagen, vilket skulle skynda på byggprocessen.

I Kvarnarp uppförs tre specialanpassade lägenheter för personer med funktionsnedsättning med möjlighet till utökning av fler platser. Här finns ingen tanke på att minska personalstyrkan då varje brukare behöver de man har idag. Men man ser ändå samordningsvinster. Och samtidigt som man kan erbjuda invånarna ifråga att bo kvar i sin hemstad bland familj och vänner, blir det till ekonomi för kommunen, eftersom kommunen slipper betala en plats på ett boende någon annanstans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om