Socialtjänsten anmäler sig själv

Redan efter förlossningen larmade vårdpersonal socialtjänsten att det fanns en oro för tvillingparets hälsa. Källor till Aftonbladet uppger dessutom att bostaden var i miserabelt skick. I dag är Eksjö-flickorna döda och barnens föräldrar misstänkta för grovt vållande till annans död.

I lördags natt larmades polisen till en adress i Eksjö kommun. Där hittades två flickor döda. Nu anmäler socialtjänsten sig själv sedan det framkommit att vården slagit larm om flickornas situation flera gånger.

I lördags natt larmades polisen till en adress i Eksjö kommun. Där hittades två flickor döda. Nu anmäler socialtjänsten sig själv sedan det framkommit att vården slagit larm om flickornas situation flera gånger.

Foto: TT

Eksjö/Mariannelund2016-07-29 06:15

Det var natten mellan lördag och söndag som pappan i familjen larmade ambulans. På plats i hemmet hittades de två tvillingflickorna, födda i år, döda.

Enligt uppgifter till tidningen Aftonbladet hade barnen dött med flera timmars mellanrum P4 Jönköping uppger att vårdpersonal på länssjukhuset Ryhov larmade socialtjänsten om oron för tvillingarna vid flera tillfällen.

– Det har varit något som vårdpersonalen observerat, sett eller förstått, vilket har gjort att de har gjort en orosanmälan, säger Axel Ros som är chefläkare på Ryhov.

Enligt tidningen Aftonbladet hade familjen kontinuerlig kontakt med socialtjänsten, som även ska ha utfört hembesök.

Miserabel bostad

Aftonbladet uppger också att bostaden var i miserabelt skick när ambulans och polis anlände dit.

– Det var smutsigt överallt. Hundarna utförde sina behov inomhus och det var matrester och mögel, säger en källa.

– Jag förstår inte hur de kan ha låtit barnen bo kvar där, om de gjorde hembesök måste de ju ha sett hur det såg ut och det var ingen plats för någon att bo på, framförallt inte små barn, säger en person med insyn.
Innan paret flyttade till Eksjö bodde man på en annan ort i Jönköpings län. När hyresvärden till den lägenhet de bodde i där gick in i lägenheten efter deras flytt fick han en chock, enligt Aftonbladet.

– Det var fullständig misär. Katastrof. Vi fick renovera och sanera efteråt, säger han.

– Jag tycker det är så tragiskt. Hon har ju haft fortlöpande kontakt med socialtjänsten, även när hon bodde här, och jag förstår inte hur ingenting kan ha gjorts, säger han.

Kommer utredas

På länssjukhuset Ryhov kommer det att utredas om de kunde ha gjort något ytterligare.

– Eftersom det är en så tragisk händelse ska vi gå igenom det vi har gjort i vården i anslutning till den här händelsen, säger Axel Ros.

Sjukvården larmade även flera gånger, bekräftar överläkare Simon Rundqvist vid barn- och ungdomskliniken, för P4 Jönköping.

Sjukvården vill dock inte berätta hur många gånger de gjort en orosanmälan.

I går beslutade dessutom socialtjänsten i Eksjö att göra en anmälan enligt lex Sarah för att utreda det inträffade.

Fakta: Detta har hänt

• Under natten mellan lördag och söndag larmades ambulans och polis till en bostad i Eksjö kommun. Där hittades två flickor, ett tvillingpar födda i år, döda.

• Föräldrarna till barnen, ett par i 30-årsåldern, greps omedelbart och anhölls sedan på sannolika skäl misstänkta för vållande till annans död.

• Under tisdagen skärptes brottsrubriceringen till grovt vållande till annans död.

• På onsdagen släpptes paret på fri fot. Enligt åklagare Frid Noldin fanns det då ingen anledning att hålla dem frihetsberövade. Misstankarna kvarstår dock mot paret och förundersökningen fortgår.

• Paret nekar till brott och menar att barnen har dött av okänd anledning när hela familjen sovit tillsammans i samma säng på natten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om