Socialtjänsten startar internutredning efter tvillingarnas död

Det har nästan gått två veckor sedan två spädbarn hittades döda i sitt hem i Eksjö kommun. Nu har socialtjänsten startat en internutredning.

Eksjö/Mariannelund2016-08-05 15:30

Enligt P4 Jönköping har socialtjänsten i kommunen startat en internutredning om sitt agerande före dödsfallen. Kommunen skickade nyligen en lex Sarah-anmälan i fallet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

P4 Jönköping har läst flera handlingar och domar och pratat med myndighets- som privatpersoner med insyn och får en bild av att socialtjänsten haft kontakt och känt till förhållandena i familjen.

Förra sommaren larmade parets dåvarande hyresvärd om dåliga förhållanden för både människor och hundar.

Jag hade kontakter med sociala myndigheter och även med Länsstyrelsens djurskydd och med kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning, säger den tidigare hyresvärden till P4 Jönköping.

Djurskyddet tvingade paret att sälja 7 av 10 hundar, trots det fortsatte de sanitära problemen i lägenheten och hyresvärden kände sig tvingad att vräka paret. Kvinnan var gravid så han lät dem bo kvar tills de hittat ett nytt boende. En villa där senare tvillingarna hittades döda. Idag är han kritisk till socialtjänstens hantering av familjen.

Eftersom sociala myndigheter var informerade och vi hade informerat och då kan vi ju bara tro att det blir en uppföljning på detta när det kommer nya barn till världen och tar det ansvar man kan förvänta sig att de ska ta. Självklart är det ju ingen miljö ett nyfött barn, eller något barn alls ska växa upp i, säger han till P4 Jönköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om