Sommaren på Valbackens toppstuga räddad

Se vilken utsikt! Det är så vackert, säger Martina Voge och gör en gest. I sommar ska hon och maken Jürgen driva den mycket högt belägna kaffestugan på Valbacken i Ingatorp.

Lennart Nilsson, ordförande i Föreningen Valbackens toppstuga, välkomnar Martina och Jürgen Voge att driva den högt belägna kaffestugan i Ingatorp i sommar.

Lennart Nilsson, ordförande i Föreningen Valbackens toppstuga, välkomnar Martina och Jürgen Voge att driva den högt belägna kaffestugan i Ingatorp i sommar.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2011-03-02 07:25


För fyra år sedan besökte de Valbacken för första gången.
- Då var det stängt men vi älskade utsikten. Nu står vi här och ska driva serveringen, säger Martina nästan lite lyriskt.
Valbackens högt belägna serveringslokal har erbjudit fika till en storslagen utsikt i många år.

Skralt intresse
För några år sedan blev det dock problem att hitta en ny arrendator. Sex föreningar i bygden gick då samman och bildade föreningen Valbackens toppstuga, helt enkelt för att rädda kvar verksamheten. Både samhällsborna och kommunen delade åsikten att anläggningen inte fick bli privat sommarstuga.
- Vi har drivit serveringen i fyra år. Men har man ett annat jobb och sedan ska jobba här, så blir det tufft att orka med, säger Lennart Nilsson i Valbackens toppstuga.
- Vi tänkte därför annonsera efter någon som ville driva verksamheten i sommar, säger han.
Så blev det dock inte. Ett samtal med ägarna till vandrarhemmet Kullagården i Mariannelund, gav napp direkt. De visade sig ha bekanta som hade intresse.
Vid årsmötet med Valbackens toppstuga fanns de tänkta nya arrendatorerna på plats för att presentera sig.
- Vi fick ett sådant stöd, berömmer makarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om