Sommaren som inte gav sig

Juni månad 2013 blev rik på nederbörd men sett på hela året blev det ett betydligt torrare år än normalt. Sommaren 2013 var sommaren då det soliga och varma vädret höll i sig långt in på hösten. Lite snö föll i början av december men julen blev varm.

Evert Jonsson bokför vädret i Mariannelund.

Evert Jonsson bokför vädret i Mariannelund.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2014-01-04 05:05


Sedan många år tillbaka finns en väderstation i Mariannelund för SMHI:s räkning. Sysslan sköts av Evert och Sylvia Johnsson. De ser även till en mätstation i Brusaån, som ständigt mäter vattenflödet.
Nederbörden 2013 var drygt 500 millimeter, vilket är ett par hundra millimeter mindre än ett vanligt år.
Under januari föll det 25 millimeter nederbörd. Minus 24 var lägsta temperatur men någon gång var temperaturen uppe i nio plusgrader. Februari medförde 34,3 millimeter, minus 17 grader som lägst och tio plusgrader som högst.
11,5 millimeter nederbörd föll i mars. Den 6 mars var det tio grader, vilket blev månades högsta temperatur. Den 15-16 mars kom en riktig köldknäpp med två kalla nätter med minus 19 grader.
April inleddes med minus 14 grader och fortsatte med tre nätter då temparaturen sjönk till minus tolv grader. Den 23 april kom dock sommaren med besked med 22 plusgrader och månadens högsta temperatur.

Höga temperaturer
29.8 millimeter nederbörd föll under april och maj berikades med 57,8 millimeter regn. Temperaturen i maj gick upp till 28 grader som mest och ytterligare ett par dagar mättes 27 grader. I maj kom vårens sista köldknäpp med minus fem grader innan sommaren kunde välkomnas på allvar.
Det gjordes med en regnig junimånad med 111,5 millimeter, mest på hela året. Men de som fasade över en regnig och kall sommar, blev glatt överraskade. För 2013 ville sommaren inte ge sig. I juni var 16 grader lägsta temperauren på dagtid och en gång var det nere vid nollan nattetid. Men den 7 juni var temperaturen uppe i hela 35 grader och den 19 juni var det 33 grader. Flera dagar under juni innebar temperaturer över 30 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om