Sommarkul erbjuder olika aktiviteter för barnen

Många av barnen som deltar i Sommarkul kommer från hemska erfarenheter med krig. Först var det svårt att få med barnen på aktiviteterna, tills Iely pratade med barnens föräldrar. Nu har det varit 39 barn som mest och Sommarkul är en populär aktivitet för barnen.

Foto: Viktor Merell

Eksjö/Mariannelund2016-07-29 15:00

Sommarkul håller på mellan 4 juli till 12 augusti. Första veckan var det fokus på simning och livräddning, där utbildad personal lärde barnen att simma. Under några veckor i mitten av sommaren är det blandade aktiviteter varje dag mellan klockan 11:00-14:00 i Mariannelund. För att sedan avsluta med simning och livräddning igen vecka 32. Hittills har det lockat många barn och ungdomar.

Mattis Andersson som är fritidsledare i Eksjö kommun berättar att det var 30 barn under gårdagen.

– Ibland kan det vara svårt att få barnen att vilja vara ute, då går vi in och ser på film, säger Mattis.

39 barn

Iely Chabrouni är en av dem som har hand om projektet. Han berättar att de åker från Eksjö varje dag för att plocka upp barn i Ingatorp, för att sedan fortsätta till Mariannelund. De plockar även upp alla barnen från två flyktingförläggningar i Mariannelund. Som mest har det varit 39 barn med en ålder mellan 5-17år som deltagit.

De anordnar en rad olika aktiviteter bland annat simning, bio, olika sporter, tv-spel, pingis, vandring i skogen, plocka blåbär, dans, lekar och måla.

– Favorit aktiviteten för barnen har varit bio, måla och när det kom en clown som gjorde ansiktsmålningar. Nummer ett har dock varit simning, säger Iely.

Rayan är 10 år och har varit i Sverige i 6 månader.

– Jag tycker om Sverige, tack Sverige. Det roligaste har varit att simma.

Flytt från kriget

Iely berättar att alla barnen har flytt från kriget, vandrat i flera veckor och åkt över farligt vatten. Många av barnen kommer från Syrien, Afghanistan och Palestina.

– Första två dagarna var det inga barn som ville vara med. Så jag pratade med föräldrarna till varje barn och berättade vad vi skulle göra. Dagen efter jag hade pratat med dem kom det massor av barn.

Han berättar även vid ett tillfälle var aktiviteten att vandra i skogen. En liten flicka ville inte följa med. Då frågade Iely varför hon inte ville följa med, då berättade flickan att hon var rädd att bli skjuten i skogen.

– Det säger lite om vad barnen varit med om, säger Iely.

Utställning

Nästa fredag under projektets sista dag kommer det vara en utställning på torget i Mariannelund. Där barnen tillsammans med sina föräldrar kommer visa upp målningar, med deras önskningar med livet.

– Barnen målade flaggor så skrev vi namn och deras högsta önskningar med livet, berättar Fedaa Mousa som volontärarbetar med projektet.

Under veckorna har Iely filmat de olika aktiviteterna och kommer göra en film.

Sommarkul lockar många barn med olika aktiviteter. Det är alltid många som deltar, igår var det cirka 35 barn.
Sommarkul lockar många barn med olika aktiviteter. Det är alltid många som deltar, igår var det cirka 35 barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om