Spelade vid Högvakten

Hemvärnets Musikkår i Eksjö är godkända för statsceremoniella spelningar. I helgen spelade musikkåren vid högvakten i Stockholm.

Hemvärnets Musikkår i Eksjö har blivit godkänd att spela vid stadsceremoniella spelningar. De klarade spelningen högvakten i Stockholm med beröm. Foto: Hemvärnets Musikkår.

Hemvärnets Musikkår i Eksjö har blivit godkänd att spela vid stadsceremoniella spelningar. De klarade spelningen högvakten i Stockholm med beröm. Foto: Hemvärnets Musikkår.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-09-28 17:30

Vid högvaktsavlösningen bestod musikkåren av 37 musiker. Tre var inlånade från Hemvärnets Musikkår i Kalmar.

Åtta ungdomar, varav två från Mariannelund, har ännu ej fyllt 18 år. Det gör att de enligt regelboken inte får medverka och spela vid en sådan här ceremoni.

- De var med för att lära för framtiden, säger kårchef Thomas Samuelsson.

Stavförare var Jonathan Eliasson och dirigent Andreas Högberg.

Synade i sömmarna

Under lördagen följdes musikkåren av musikinspektör Olle Hermansen vid Försvarsmusikcentrum. Han noterade med skarpt öga musikkårens framträdande och förde noggranna anteckningar.

- Hans omdöme direkt efter spelningen var att "det här ska ni vara stolta över, det här var väldigt bra", konstaterar Thomas Samuelsson med glädje.

- Vi tog också beslutet att låta en av Sveriges bästa arrangörer, Jerker Johansson, att skriva ett specialarrangemang på svensk musik som vi kunde framföra under konsertdelen som ingår i en högvaktsavlösning. Det väckte stora ovationer.

För musikkåren betyder uppgraderingen av status för musikkåren väldigt mycket och är en klar revansch från ett tidigare nederlag.

- För ganska exakt tre år sedan genomförde vi en spelning vid högvaktsavlösningen vid Stockholms slott. Musikinspektören var inte nöjd med det vi spelade vid det tillfället och underkände oss för fortsatta spelningar vid statsceremoniella spelningar. Däremot fick vi dispens att fortsätta spela vid ceremonier på till exempel Ing 2.

Jobbat hårt

Tillsammans med företrädare för Försvarsmusikcentrum la man upp en strategi hur kvalitén skulle bli bra. Dessutom ledde det fram till att antalet musiker utökades. Det har skett genom rekrytering från Studieförbundet Vuxenskolan och Kulturskolan.

Framgångarna kom och utvecklingsarbetet har fortsatt med egna och inhyrda krafter.

- Den direkta satsningen mot spelningen mot Högvakten startade med en kick-off i januari. Målet har varit att bli godkända fullt ut, säger han.

Han beskriver hur man bland annat övat ren musikkårs-exercis, hur man hanterar instrumenten under marsch.

Medlemmarna har haft krav på sig att delta i alla repetitioner samt öva mycket privat.

Bland annat har alla musiker ställt upp på sommarens många vaktparader, där man fått öva att spela under marsch.

Något som Thomas Samuelsson beskriver som en konst i sig, mot att sitta still och spela.

Årets vaktparader i Eksjö hade dessutom extra många åskådare.

- Det är oerhört roligt att se hur alla ställt upp för att nå målet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om