STADSFESTEN: Frida kommer som soloartist

För tiotalet år sedan fick Frida Öhrn och bandet Oh Laura en superhit med låten Release me efter den visats i en bilreklam. Frida Öhn är också synonym med countrygruppen Cookies N Beans.

Frida Öhrn har varit i Eksjö flera gånger och spelat. Nu kommer hon som soloartist med eget material. Foto: Nette Sandström

Frida Öhrn har varit i Eksjö flera gånger och spelat. Nu kommer hon som soloartist med eget material. Foto: Nette Sandström

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-08-26 12:00

Gruppen har vid flera tillfällen besökt Eksjö för olika spelningar, bland annat på Stadsfesten.

Man kan nog säga att Frida numera är ”hemmavan” vid Eksjö.

– Jag har gått runt mycket i Eksjö och bland annat varit där runt julen, säger hon.

Nu ser hon fram emot att komma tillbaka. När hon kommer till Eksjö så gör hon det som soloartist.

2014 tog hon steget att pausa andra musikprojekt. I stället valde hon att satsa på den musik som fanns inom henne och som ville komma ut, men som inte gavs chansen i andra musikprojekt.

– Jag började skriva eget material. Dessutom var datorn full av halvfärdiga idéer.

Begränsats

Själv beskriver hon, att hon tidigare begränsats lite av den välkända jantelagen. Hon har tackat ja till andras idéer men det har också medfört att hon, kanske omedvetet, bromsat sina egna drömmar.

De senaste två åren har hon dock gått sin egen väg och hennes singel ”What are you waiting for”, som släpptes nyligen, handlar just om att våga.

Hon beskriver det som ”en spark i baken” på sig själv men också vad gäller andra, kanske speciellt till de kvinnor, som gärna bromsar sig själva.

När hon själv vågade satsa, gjorde hon det rejält genom att även bilda ett eget skivbolag förra året. Helt enkelt för att få leva sin dröm och få den som hon vill utan att andra ska bestämma och vattna ur idén.

– Jag gjorde det för att jag ville ha kontroll över allt och inte ha för mycket kockar. Alla som varit engagerade i projekten innan har varit bra. Men det är samtidigt många som ska bestämma och tycka, och det kan vara förvirrande. Jag ville ha koll på hela processen, säger hon.

Euforisk pop

Hennes nya musik skiljer sig ganska mycket från tidigare. Hon beskriver den själv som euforisk pop med inspiration från Björk, Euryhtmics, Massive Attac, en elektronisk ljudbild med mycket röst.

Hon säger att hon kommer att dansa in sommarnatten med Eksjöpubliken.

– Folk får dyka in i mina texter. Mycket är självupplevt hos mig eller mina vänner, beskriver hon. Många texter handlar just om att tro på sig själv och lyssna på sin inre röst.

En av låtarna, Echos, handlar om ett sexuellt övergrepp som en nära vän var med om för några år sedan.

– Den spelar jag alltid och den känns väldigt aktuell just nu, säger hon.

I september ger hon ut en EP med sitt nya material men publiken har fått höra låtarna under sommarturnén.

– Det har varit ett otroligt fint gensvar genom hela turnén. Jag älskar att möte publiken live.

Hon ser fram emot att spela i Eksjö där hon blir sista artisten på Kyrkbacksgårdens scen på lördagen.

– Kyrkbacken är en liten intim scen. Det brukar bli väldigt speciellt på sådana typer av scener, påpekar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om