Staffan vill få unga att ifrågasätta: "Det är alltid mannens ansvar"

Att kvinnor och flickor har rätt till sin egen kropp och bara de, inte främmande personer på en festival, en pub, en skola, i en simhall eller på hemvägen en kväll, har de senaste veckorna uppmärksammats flitigt.

Peter Kolhammar, skådespelare i Jönköping, har bland annat besökt Mariannelund för att spela en monolog och få ungdomar att ifrågasätta bilden av sex. Foto: Ivonne Svahn

Peter Kolhammar, skådespelare i Jönköping, har bland annat besökt Mariannelund för att spela en monolog och få ungdomar att ifrågasätta bilden av sex. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-01-21 07:39


För Staffan Kolhammar, som spelar en enmanspjäs om just det ämnet, är ståndpunkten glasklar:

- Du ska kunna gå naken och ha skrivit "ligg med mig" utan att någon ska ha rätt att våldföra sig på dig, säger han.

Staffan Kolhammars monolog handlar om en 17-årig kille som blir fixerad att göra sexdebut. Han blir förälskad av en tjej i sin parallellklass men det går fel, helt fel, då han blir besatt av henne.

- När hon lägger ut en bild på Facebook blir han svartsjuk, beskriver han.

17-åringen söker svar från de vuxna men får inga svar. Han besöker kuratorn för att få veta men får en påse med kondomer.

Det beskrivs hur det snackas i killgänget och hur han matas med att han har rätt till kvinnors kroppar.

Till slut går det helt fel och den 17-årige killen gör något väldigt dumt.

Peter Ivan Ericsson har skrivit pjäsen och är regissör för teaterföreställningen som ges av Smålands musik och teater.

Pjäsen är tänkt att fungera som ett komplement till sex- och samlevnadsundervisningen och material finns för handledning och uppföljande samtal i klasserna. Och just samtalet efteråt anser han är av största betydelse.

- Det viktiga är verkligen att ifrågasätta det sexuella våldet. Det är inga monster som gör det. Det är en bror, en bästa kompis, en son, betonar han.

- Samhället puttar oss dit och det viktiga är att ändra kulturen, påpekar han och understryker den manliga kulturen.

- Det är skittrista normer som visas i porren. Om jag blir attraherad av dig så ska jag ha rätt till din kropp och kunna ligga med dig. Och tjejerna matas i sin tur med att se ut som porrstjärnor. Allt är så dikterat från männens värld. Men du som tjej ska kunna ligga naken på gatan och posera utan att någon har rätt att ta på dig. Ansvaret ligger helt och hållet hos männen, betonar han.

Läs mer i torsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om