STÄNGDA APOTEKET: Nu ställs krav på omplacering av personal

Kraven att Apoteket ska omfördela personal är starkt i Mariannelund efter att Apoteket stängt igen helt över sommaren.

Tomas Erazim, tidigare kommunalråd i Eksjö.

Tomas Erazim, tidigare kommunalråd i Eksjö.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-06-21 18:00

Mariannelund har haft sitt apotek som en självklarhet, tills nyligen, när Apoteket plötsligt stängde igen tre av fem dagar.

Skandal tyckte många men snart skulle en ny kalldusch bli aktuell då Apoteket plötsligt meddelade att man stängde igen helt under elva veckor. Anledningen är bristen på personal.

Apotekets företrädare har hela tiden hävdat att ambitionen är att det bara ska vara sommarstängt men oron är tydlig i Mariannelund att det blir permanent.

Någon tjänst i Mariannelund finns inte utannonserad trots stängningen.  Apoteket förklarar det med att det inte alltid är bra att ha en tjänst utannonserad länge utan att det är bättre att plocka bort den under en tid.

Anser det märkligt

Den socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Eksjö tycker att det är märkligt att en ort som Mariannelund, som vuxit med femtio procent av sin befolkning på kort tid, nu får sämre service.

Man ifrågasätter, liksom ortsborna, varför det alltid ska vara landsbygden och mindre orter som drabbas, i stället för att omfördela personalresurser och göra mindre försämringar på de större orterna.

Tomas Erazim (m) var tidigare kommunalråd i Eksjö. Han är fortfarande politiskt aktiv i regionen där han sitter i nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet.  Områden som ett apotek i Mariannelund borde vara likhetstecken med. En sådan fråga sköts dock av nämnden för folkhälsa och sjukvård).

Tomas Erazim arbetar emellertid i Mariannelund och bor i Hult och torde sålunda vara den regionpolitiker som är närmast Mariannelundsbornas verklighet. 

– Själv har han inte tagit emot några mejl eller samtal om Apoteket, säger han.

- Jag kan ha fel men jag misstänker att beslutet om Apoteket i Mariannelund inte har kommunicerats med politiken. 

Vad tycker du om att det är stängt och oron att det kanske aldrig öppnar mer?

- Jag har den fullaste respekt för oron som finns, säger han och tror att det är väldigt viktigt att man går till sitt lokala apotek och nyttjar servicen och inte passar på när man handlar när man handlar på någon annan ort.

Många ser en oro att det är första steget även mot en nedläggning av vårdcentralen. Kan du som regionpolitiker dela den oron?

- I dagsläget delar jag inte den oron med tanke på det ökande invånarantalet i kommunen samt mottagandet av nyanlända i östra kommundelen. Detta borde rimligtvis säkra vårdcentralens existens. Avregleringen av Apoteksmonopolet har ju lett till att receptfria läkemedel säljs på bland annat Ica i Mariannelund, så det handlar om de receptbelagda medicinerna. En vårdcentral kan finnas utan ett apotek, om det nu mot förmodan skulle bli aktuellt, påpekar han. 

Han tror ett stort hot är att kunna rekrytera kompetent personal i framtiden inom bland annat förskola, skola och annan samhällsservice.

- Kan vi exempelvis inte få kompetent vårdpersonal, förskollärare eller lärare, då blir det svårt att erbjuda invånarna en kvalitativ service, kommenterar han.

Helena Stålhammar (c), förste vice ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård, (den nämnd eventuella frågor kring apotek hamnar i), är den politiker i nämnden, som är bosatt i närområdet kring Mariannelund. Hon säger att hon förstår bedrövelsen som ortsborna uttrycker.

- Det är inte alls bra med tanke på att det finns både vårdcentral och tandvård och att det är långa avstånd till andra orter.

Kan regionen göra något för att Apoteket ska vara kvar?

- Regionen har tyvärr ingen möjlighet att kräva apotekets placering, öppettider eller vilket bolag man vill det ska vara. Det är ju helt avreglerat och den fria marknaden som styr. Möjligen kan vårdcentralen eller folktandvården lokalt belysa problemet och ha en dialog, säger hon och hoppas att stängningen bara är tillfälligt över sommaren.

Helena Stålhammars hemort Vetlanda är en attraktiv ort för apotek där Ica Maxis apoteksverksamhet med bland annat e-handel är den senaste i raden av apotek på orten. Därmed kan Vetlanda räkna in fyra apotek inom en radie på några hundra meter i centrum. Lägger man dessutom till Landsbro blir det ytterligare ett apotek. Majoriteten av utbudet är privata apotek.

- Den här privatiseringen är vansinne när man sugit upp personal och utarmar landsbygden. Man måste verkligen ifrågasätta den här privatiseringen. Ska man ha utbildade farmaceuter måste man skicka apotekspersonal från andra orter, säger Stålhammars lokale partikollega Alf Tagesson (c), som är bosatt söder om Mariannelund.

En av många ortsbor som reagerat är Bertil Svensson i Hult söder om Mariannelund. Här saknas kollektiva möjligheter att ta sig till ett apotek.

- Det här är en livsviktig sak för oss i Mariannelund. Jag trodde aldrig de skulle ge sig på Apoteket. Nästa steg riskerar bli vårdcentralen, säger han spontant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om