Stor militärövning i Eksjö kommun

Om några veckor genomförs en stor militärövning med Nordic Battle Group som berör stora delar av södra Sverige. I trakterna kring Bellö och Hjältevad kommer den militära närvaron att bli högst tydlig vid en "illegal ammunitionsfabrik". Markinsatsen får flygunderstöd av både Jas och Herkules plan.

Eksjö/Mariannelund2010-09-15 06:19

- Tidigare hade vi ett invasionsförsvar. Alla skulle slängas ut ur landet. Sedan började murar att falla och länder krama om varandra och i dag har vi ett insatsförsvar, säger informationschef Peter Gustafsson på Eksjö Garnison.
I den Europeiska försvarsunionen finns Nordic Battle Group, en snabbinsatsstyrka, som ska kunna rycka ut där den behövs i världen.

Sverige ansvarar
- EU har alltid två stridsgrupper i beredskap som ska kunna sättas in i världen. Under första halvåret 2011 ansvarar Sverige för en av dessa och det är andra gången Sverige har det ansvaret.
Sverige bidrar med cirka 1 600 soldater och totalt kommer NBG bestå av drygt 2 000 soldater där övriga kommer från från Finland, Norge, Estland och Irland.

Slutövning
Under oktober ska NBG ha sin slutövning med stor militär verksamhet.
- Startövningen för staben har redan startat i Nyköping.
Övningarna där man övar olika moment på en konfliktskala, sker på ett stort område i södra Sverige med transporter däremellan. Det hela avrundas med en storövning, vecka 45 och 46, då alla verksamheter samarbetar.
I hela länet deltar ungefär 2 000 soldater.

Snabba stopp
Vad gäller Eksjö kommun inleder 700 man och 120 fordon vecka 40 en övning inne på regementet och på Ränneslätt.
- När det startar upp blir det väldigt mycket trafik inte minst inne i Eksjö. Det kommer att bli många transporter och ökade fordonskolonner i området, varnar Jonas Wassborg, som i det här fallet ansvarar för att alla tillstånd som behövs finns.
Bland annat kommer det gå dagliga fordonskolonner mellan Eksjö och Skillingaryd varje dag.
Fotbollsplanen på regementsområdet i Eksjö ska användas för helikopterlandningar. Dessa landningar ska gå fort och nötas in, enligt övningsledningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om