Stor skepsis till vindkraftsbygge

I torsdags kväll hölls ett samrådsmöte i Ingatorps Bygdegård inför den planerade vindkraftsetableringen i norra delen av kommunen.

Eksjö/Mariannelund2015-03-21 05:06

Ett 100-tal personer kom till samrådsmötet. Ett samråd som krävs enligt regelverket för att statliga Vattenfall ska kunna gå vidare med sin ansökan om att få tillstånd att bygga en vindkraftspark norr om Bruzaholm och Hult.
Samråd har tidigare skett med myndigheter och den här gången var det allmänheten, markägarna och organisationers tur.
Vattenfall inledde med utställningar där personal informerade om projektet och om vindkraft som helhet. Man fortsatte med en presentation av projektet och samrådets syfte och avslutade med en frågestund, där det blev "kraftiga vindar", med protester och djup oro märktes för att ett stort område med viktigt natur- och djurliv riskerar att ödeläggas.

Stor delegation
Vattenfall slöt upp med ett dussin tjänstemän för att förklara Vattenfalls tänkta satsning.
Liksom på andra håll där vindkraft blivit aktuellt lockades bygden med pengar. Bolaget är beredd att stötta föreningslivet med tio tusen kronor årligen per vindkraftverk.
Och det blir givetvis en hel del pengar då Vattenfall vill slå upp inte mindre än 45 vindkraftverk.

Liten kyrka
Dessa ska få en totalhöjd på 240 meter.
I jämförelse med ett av dessa vindkraftverk kommer Ingatorps kyrka, som stoltserar med en 52 meter hög tornspira, framöver te sig ganska ynklig.
Hur många vindkraftsverk det blir i slutänden är oklart då projektet ännu är i början.
Vattenfall kan i sin ansökan om bygglov gentemot länsstyrelsen bland annat luta sig mot kommunens översiktsplan, där delar av området pekats ut som lämpligt område för vindkraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om