Stora problem efter snöfallet

Yrkes- och persontrafik hade betydande problem att ta sig fram efter snöovädret. Skolbarn fick stanna hemma då vägarna ansågs för farliga och i Svenarp i Karlstorp körde till och med plog- och sandbil i diket.

Eksjö/Mariannelund2012-12-06 08:25

Det ymniga snöfallet skapade sina problem både inom tåg, flyg, buss och persontrafik. Flera fordon hamnade i olyckor eller åkte av vägen. Under tisdagseftermiddagen och kvällen inträffade olyckor i Gränna, Ekenässjön, Tenhult, Skillingaryd och i Värnamo. I Tranås körde två bilar in i varandra och ytterligare en körde in i de andra efter olyckan. Två personer fördes till sjukhus.
Olyckor fortsatte på onsdagen i bland annat Lekeryd, Gränna och i Jönköping. I Jönköping smet föraren till en bil medan den andre var tvungen att bärga sin bil.

55 centimeter
I Mariannelund föll under tisdagskvällen och natten 19,6 millimeter nederbörd och dagen innan 9.0 millimeter enligt SMHI:s väderstation (som Evert och Sylvia Jonsson sköter). På onsdagen uppmättes 43 centimeter i snödjup.
Stora variationer rådde dock. Det bekräftas av Svevia i Eksjö:
- Det var fem centimeter snö på vägen i Hult men 55 centimeter snö i Mariannelund. Vissa chaufförer sa att varje runda de körde så hade det kommit en decimeter snö och då hade de en sträcka på 2,3 mil.
Svevia i Eksjö som bland annat sköter riksväg 40 från Mariannelund och mot Eksjö har haft bilar igång hela tiden sedan i måndags.
Med det senaste snöovädret blev situationen extremt ansträngd.
- Det har varit väldigt besvärligt. Vi har 106,6 mil vägar och har 30 maskiner i drift, säger Tony Torstensson.
- Vi ska köra tills det är rent och på torsdag ska vi ta bort snön på gångbanorna i Mariannelund med snöslunga, säger han.

Stanna hemma
På Furulundsskolan i Mariannelund märktes snöfallet av på morgonen.
- Det var lite rörigt på morgonen då både elever och lärare hade svårt att ta sig hit. Det blev förseningar men alla skolskjutsar har gått och nästan alla är här, säger personal på skolans kansli.
Skolbussturer i Karlstorp/Pauliström blev kraftigt försenade. En skolskjuts körde fast men fick hjälp att ta sig loss. En skolbuss i Karlstorp ställdes in och elever kom aldrig till skolan.
- Vi måste tänka på säkerheten, säger personal på Nilsbuss.
Ett av bussbolagen som kör trafik kring Mariannelund och Eksjö är Sönetrafik i Eksjö.
Busschaufför Jon Persson, som kört linje- och skolbuss i många års tid, fick hålla tungan rätt i mun på sin tur Eksjö-Mariannelund och Vetlanda.
 Den blev betydligt försenad på grund av väghållningen och han säger sig inte ha upplevt sämre väg på väldigt länge, om än någonsin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om