Stora Torget ska byggas om

Frågan har diskuterats länge men nu finns ett färdigt förslag hur Stora Torget i Eksjö kan byggas om. Ett jobb som ske i etapper och där första etappen inleds i höst. Att göra om ett helt torg är väldigt kostnadskrävande. – Därför avser vi göra arbetet i etapper, säger samhällsbyggnadschef Mikael Klaesson.

Eksjö torg ska byggas om men varsamt då det är känslig miljö och byggnadsminne. Allt ska vara flyttbart så att evenemang som kräver en stor yta, ska kunna genomföras. På bilden förbereds för en konsert. Foto: Arkiv

Eksjö torg ska byggas om men varsamt då det är känslig miljö och byggnadsminne. Allt ska vara flyttbart så att evenemang som kräver en stor yta, ska kunna genomföras. På bilden förbereds för en konsert. Foto: Arkiv

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-05-24 13:00

Området är dessutom byggnadsminne och en extra känslig miljö.

I höst är det dock tänkt att arbetet, med att Eksjö torg ska börja få ett lite annorlunda utseende, ska inledas.

P-platser

Kommunen börjar med att vända parkeringsplatserna Det var så det var tänkt att vara då den ursprungliga planen för torget gjordes.

I dag utgör parkeringen en stark skiljelinje mellan hotell- och kyrkområdet och gående får sick-sacka mellan bilarna.

– I dag tvingas funktionshindrade runda alla bilar för att ta sig fram, påpekar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per Sixtensson.

I stället vill kommunen öppna upp en axel eller ett stråk mellan hotell och kyrka, för att det ska bli snyggare men också skapa ett bättre flöde och bli enklare att passera.

Längs axeln kommer nya cykelhållare, soffor, sop- och planteringskärl att placeras.

Bilarna är fortsatt välkomna men på de gåendes villkor. En tanke är att jämna ut alla nivåskillnader som idag finns mellan trottoar och bilstråk.

Dagens parkeringsplatser är inte utmålade utan är markerade med vita stenar. Sålunda blir det ett litet nätt gatuarbete att lägga om dessa stenar till den nya utformningen.

Längre fram ska man hitta en lämplig placering för kiosken, förslagsvis på en yta mot kyrkparken.

I dag är det torgdagar på torget men kommunen vill försöka skapa bättre förutsättningar för olika näringsidkare som vill flytta ut sin verksamhet på torget. 

Tankar finns att skapa fler sittplatser och göra en bredare trottoar med värmeslingor.

– Det är lätt att koppla på fjärrvärmen och en möjlighet finns att minska antalet halkolyckor eftersom många rör sig på området, beskriver Per Sixtensson.

Ta fram sockeln

Ett annat förslag är att återskapa miljön runt ryttarstatyn. Under den gräsmatta som finns runt ryttarstatyn finns en stensockel, vilken nu åter igen kan få se dagens ljus.

En fontän som sprutar vatten i marknivå kan komma att byggas på torget. För att det ska se vackert ut men också för att locka till spontanlek.

– Men det finns inga pengar till det ännu, konstaterar de och menar att sådana åtgärder som att jämna ut nivåer och olika detaljer blir en fråga för budgetberedningen, eftersom det handlar om stora summor.

Kontentan är att man vill skapa ett attraktivt, livfullt, lekfullt och trivsamt torg som inte ekar tomt, stort och öde.

– Man ska inte behöva placera en aktivitet på torget utan det ska vara attraktivt i sig, säger Mikael Klaesson.

– Jag tror det blir en positiv miljö men det är väldigt viktigt att göra det så att torgets och stadens varumärke finns kvar, säger Per Sixtensson.

Stadsfest, tattoo och alla andra stora evenemang då?

Här är grundtanken att man med enkla medel ska kunna ”rensa” torget från flyttbara bänkar, blomlådor och annat för att kunna ha stora evenemang på en öppen yta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om