Storinvestering på skyttebanor - datastyrda banor är aktuella

Bellö skytteförening har gjort stora investeringar i sin luftgevärs-skyttebana. Nu ska de nya datastyrda banorna och de nya gevären invigas vid en festlighet i början av februari.

Bellö skytteförening har investerat i nya datastyrda banor för luftgevärskytte. Foto: Privat

Bellö skytteförening har investerat i nya datastyrda banor för luftgevärskytte. Foto: Privat

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-01-24 17:00

Bellö skytteförening har en mångårig historia och bildades redan 1901.

Mauserskyttet på 300-metersvallen lever kvar men idag är man få aktiva. Då är intresset numera desto större för luftgevär-skyttet. Det är ett skytte som lockar alla åldrar.

Första luftgevärskyttet ägde rum 1967 hemma hos Sven-Olof Hultberg i hans källare.

När sporten växte kom skyttet att genomföras i församlingshemmet innan det flyttades till sågverket. När bygdegården i samhället renoverades 1996 var luftgevärskyttebanor på vinden givna och där är man än idag.

De tidigare elektriska banorna som kördes på lina har under hösten bytts ut mot datastyrda och självmarkerade, där varje skott får sin tydliga markering.

Satsningen som landar på 180000 kronor med de nya banorna och fyra nya gevär är en jätteinvestering i föreningen. Den här gjorts möjlig tack vare ekonomisk hjälp av Gunnar Anderssons minnesfond och Eksjö kommun.

‑ Det här har blivit möjligt tack vare lotteriförsäljning på Bellö marknad och försäljning av bingolotter, säger ordförande Alexander Evertsson.

Samlingspunkt

I dag har föreningen 70 medlemmar även om alla kanske inte är aktiva.

Skyttet står för en i bygden stor ungdomsverksamhet.

Ungdomarna skjuter varannan fredag medan pensionärerna träffas varannan tisdag.

‑ Det har varit jättepopulärt bland pensionärerna och intresset ökar så det har varit väldigt lyckat. Väldigt många pensionärer har besökt banan och provat på. Sedan har det blivit mer eller mindre kafferep där man träffar varandra. Nere i bygdegården finns en tv där man kan följa skyttet, beskriver han.

Under hösten har man haft totalt 60 aktiva skyttar och tillsammans har man trimmat in anläggningen.

Den 12 februari väntar en invigning då man hoppas att än fler ska få upp ögonen för luftgevärskyttet och gemenskapen runt om.

‑ Tanken är att besökarna ska få prova på och så blir det servering, förklarar Alexander Evertsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om