Stormröjningen klar

Skogskoncernen Södra är nu klar med röjningen efter stormen Per. Stormen ställde till med mycket problem i området och arbetet har både tagit mycket tid och varit komplicerat. - Under rådande omständigheter har arbetet ändå gått bra, säger Södras styrelseordförande Lars-Eric Åström.

Uppröjningsarbetet är klart - men nu stundar utkörningen av virket ur skogen.

Uppröjningsarbetet är klart - men nu stundar utkörningen av virket ur skogen.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2007-07-28 04:21

Skogsarbetarna hade vanan inne efter stormen Gudrun när Per kom.
Många hade skaffat egna resurser och rustat avverkningsapparaten. Ändå gick det inte helt förbereda sig på det arbete som Per lämnade efter sig.
Totalt togs det in extrapersonal motsvarande 900 personer för arbetet med stormhanteringen.
Mest besvärligt har det varit i södra Östergötland och i Jönköpingområdet.
- Den här gången har det varit mer spritt, vilket beror på hur vindarna tagit sig fram över landskapet, säger Lars-Eric Åström och menar att detta gjort arbetet betydligt jobbigare nu än efter Gudrun.

Det har varit kostsamt och tagit mer tid att leta reda på de stormfällda träden och enligt Södras styrelseordförande hade de underskattat den volym och den tid som det lagts ner efter stormen.
Volymen stormvirke som Södra har tagit hand om är nästan 50 procent mer än vad som beräknats.
Detta kan bero på att ministormar gjort att fler träd fallit efter Per.
Lars-Eric Åström vill poängtera att bara för att röjningen efter stormen är klar återstår det fortfarande mycket arbete i skogen. Allt timmer som ligger utmed vägarna ska transporteras till industrierna.
I tankarna finns hela tiden granbarkborren, en liten skadeinsekt som äter barken på träden vilket i sin tur gör att de dör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om