STORSTÄDNING: De tar krafttag mot nedskräpningen

I lördags förmiddag var det dags igen för den traditionella städdagen i Mariannelund, arrangerad av Mariannelundsbygdens samhällsförening.

En grupp samlades vid Torget klockan 10 i lördags förmiddag.

En grupp samlades vid Torget klockan 10 i lördags förmiddag.

Foto: Roelof Stroetinga

Eksjö/Mariannelund2016-04-18 13:57

Först och främst vill de visa att människor inte ska skräpa ner samhället, så att de blir lite mer rädda om sin egen miljö och lägga skräpet i soptunnor istället. 

Klockan tio samlades några personer vid Torget mitt i Mariannelund. 

– Vi har ordnat det här i många år, åtminstone ett tiotal och alltid i april månad, säger Anna Fasth. 

Alla fick en plastpåse och handskar och kunde få en säkerhetsväst om de ville. Mariannelund delades in i olika områden och alla fick sitt eget område att städa. Oliver Skogsskymmer har sett fram emot den här dagen. 

– Jag har gått runt här i Mariannelund många gånger och tänkte ofta att jag gick runt i någon sorts soptipp. Det var skräpigt överallt där jag gick, säger Oliver. Inte normalt. Det här är dagens höjdpunkt för mig, fortsatte han. 

Oliver började plocka skräp på och kring Torget. Anna Mellergård nämnde bland annat kring sopstationen på andra sidan vägen. Det blåser iväg hur lätt som helst. De sista tio meterna till soptunnan är ibland för långt att lämna skräpet där istället. 

– Fimpar finns också verkligen överallt. Förra året plockade vi upp kring 1200 fimpar vid Mariannelunds station, säger  Anna Mellergård, men i buskarna kring Torget fanns också många. 

Efter två timmar var det slut och då bjöd organisationen på varm korv med bröd, kaffe eller saft och lottade ut fina priser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om